Rusko má v pláne stať sa svetovým lídrom v oblasti vodíkového paliva
10 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Podiel zemného plynu na svetovom trhu s energiou bude v nasledujúcich desaťročiach narastať a Rusko neplánuje utlmiť svoju produkciu fosílnych palív, no plánuje aj rozšíriť svoju produkciu vodíka s cieľom stať sa svetovým lídrom v jeho produkcii. Hrá teda na dve strany, informuje portál RT.


Alexander Novak, minister energetiky v krajine tvrdí, že Rusko neplánuje utlmiť svoju produkciu fosílnych palív. "Verím, že zemný plyn je ekologickým zdrojom energie," uviedol Novak pre britské noviny Guardian. „Veríme, že podiel zemného plynu na globálnom energetickom mixe sa bude iba zvyšovať. Veríme, že sa to nebude týkať iba Európy, ale aj globálne.“




Podľa Novaka svet ani zďaleka nedosahuje svoj „vrchol v produkcii“ plynu. Napriek mnohým krajinám, ktoré si stanovujú ciele v oblasti obnoviteľnej energie si myslí, že svetový apetít po palive sa bude iba zvyšovať. Okrem zvýšenia produkcie zemného plynu minister energetiky tiež poznamenal, že Rusko plánuje rozšíriť svoju produkciu vodíka s cieľom stať sa svetovým lídrom v jeho produkcii. "Všetko to bolo doteraz dosť drahé, ale veríme, že rovnako ako v prípade obnoviteľných zdrojov energie budú ceny časom klesať," uviedol Novak.

Kremeľ je pripravený pomôcť Rakúsku v boji s terorizmom
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Prezident Putin minulý mesiac vyhlásil, že je nemožné prestať používať uhľovodíky v nasledujúcich desaťročiach, aj keď sa spotrebiteľské vzorce v Európe menia, v Ázii dopyt rastie. „Sme najväčším dodávateľom energetických zdrojov na európsky trh. Pokiaľ ide o plyn, myslím si, že viac ako 70% nášho vývozu smeruje do Európy,“ uviedol Putin. "Zvyšujeme však naše dodávky do Ázie, pričom nezabúdajte, že ide o perspektívny trh."

Rusko je signatárom Parížskej dohody, ktorej cieľom je zvýšiť trhový podiel obnoviteľnej energie na 20%. V roku 2017 americký prezident Donald Trump oznámil, že krajina odstúpi od dohody čo najskôr, a to sa už aj včera stalo. Rusko sa k dohode formálne pripojilo v roku 2019.

Jedinečné manévre ruských vzdušných síl. Simulácia medzikontinentálnej kordinácie útokov i obrany
Ruské letectvo zdvihlo bombardéry aj stíhačky do vzduchu nad obrovským územím v rámci jedného veliteľského cvičenia. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Ivan Brožík