SAE uvoľňuje islamské zákony. Týkajú sa alkoholu, mimomanželského sexu aj "vraždy zo cti"
09 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Spojené arabské emiráty pristúpili k revízii svojich islamských zákonov. Uvoľňujú obmedzenia alkoholu, spolunažívanie nezosobášených párov a zrušenie miernych trestov za „vraždy zo cti“, uvádza portál RT.




Zmeny, ktoré v sobotu oznámila vládna tlačová agentúra WAM, sú zamerané na „upevnenie princípov tolerancie Spojených arabských emirátov“ a zlepšenie ekonomického a sociálneho profilu krajiny Perzského zálivu. Agentúra však nespresnila, kedy nové uvoľnené pravidlá vstúpia do platnosti.

Sankcie za konzumáciu, držbu a predaj alkoholu pre osoby staršie ako 21 rokov budú v moslimskej krajine, ktorá sa nachádza v západnejšom turistickom hotspote ako iné oblasti v regióne, eliminované. Občania SAE predtým vyžadovali špeciálnu licenciu na pitie piva a iných alkoholických nápojov v baroch alebo doma.

Reforma tiež umožní „spolužitie nezosobášených párov“Takéto správanie sa v Spojených arabských emirátoch dlho považovalo za trestné napriek tomu, že zákon bol zriedka vynucovaný voči krajanom žijúcim vo finančnom uzle Dubaja a ďalších emirátov.

Obrovské protesty v Nemecku pre protipandemické opatrenia, polícia je už zúfalá
Vlády po celom svete sa snažia nejakou formou eliminovať šíriaci sa vírus COVID-19. Ich opatrenia sa ale už prestávajú páčiť ľuďom, ktorí sa voči nim búria. Polícia v Nemecku má protestov už plné zuby. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Bola tiež odstránená právna doložka, ktorá umožňovala sudcom dávať milosrdné tresty mužom, ktorí spáchajú takzvané „zabitie zo cti“. Tieto zločiny sa odteraz budú považovať za bežnú vraždu. Podľa skupín pre ľudské práva sa každý rok tisíce žien na Blízkom východe a v južnej Ázii stávajú obeťami „vrážd zo cti“, ktoré páchajú väčšinou príbuzní na ženách a dievčatách, ktoré nejakým spôsobom porušili islamské zákony a spôsobili „hanbu“ rodine.

Reforma prichádza uprostred normalizácie väzieb medzi dlhoročnými nepriateľmi SAE a Izraelom sprostredkovanou USA, ktorá by mala do krajiny Perzského zálivu priniesť investície a vysoký počet izraelských turistov.

V Dubaji sa v rokoch 2021-22 koná aj svetová výstava. Kvôli tomuto významnému medzinárodnému podujatiu sa predpokladá, že túto krajinu navštívi zhruba 25 miliónov ľudí. To výrazne podporí ekonomickú aktivitu SAE. Expozícia sa mala pôvodne konať tento rok, bola však presunutá kvôli pandémii Covid-19.

Testovanie na COVID-19 prinieslo neuveriteľné príhody. Neuveríte, čo vymysleli dve ženy
Policajti, armáda, ale aj zdravotníci zažili pri odberoch vzoriek počas celoplošného testovania rozličné humorné, ale aj trestnoprávne situácie. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.