Strašná daň za lockdown - týranie a smrť tých najmenších (Damian Wilson)
08 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Damiana Wilsona (RT)






Nové čísla ukazujú, že počas pandémie sa dramaticky zvýšili zranenia dojčiat z dôvodu týrania alebo zanedbávania. Je to jasná pripomienka toho, že najzraniteľnejšie skupiny spoločnosti sú postihnuté najviac.




V našej spoločnosti nie je nič srdcervúcejšieho ako smrť dieťaťa utýraním. Výskyt tejto skutočnosti, zámernej aj náhodnej, sa napriek tomu zvyšuje, čo je priamym dôsledkom strašného dopadu pandémie koronavírusu a následného uzamknutia zraniteľných rodín.

Zatiaľ čo britský kancelár štátnej pokladnice Rishi Sunak vykresľuje obraz vládnej schémy domácností, v ktorých spoľahliví pracovití rodičia zvládajú prácu z domu, zúčastňujú sa konferencií na Zoome, varia, upratujú, rozhodujú spory s hašterivým a unudeným potomkom a väčšinou si užívajú šťastný život, realita pre niektorých už nemôže byť rozdielnejšia. Uzamknutie sa stalo peklom pre rodiny, ktoré už majú ťažkosti.

V dôsledku toho, že mnohé z najzraniteľnejších rodín podstupujú najhoršie obmedzenia z hľadiska slobody pohybu a hospodárstva, došlo v Anglicku k alarmujúcemu nárastu počtu detí, ktoré utrpeli počas pandémie Covidu vážne zranenia v dôsledku týrania alebo zanedbávania.

Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Hlavná inšpektorka Ofstedu Amanda Spielmanová pre Národnú konferenciu služieb pre deti a dospelých uviedla, že v rovnakom období ako v minulom roku sa ich počet tento rok zvýšil o pätinu, pričom miestne úrady hlásili v období od apríla do októbra tohto roku viac ako 300 zranení a úmrtí detí. Ofsted je v Anglicku o takýchto incidentoch informovaný ako o samozrejmosti.

Z tohto počtu bolo okolo 120 detí do jedného roka, 64 z nich utrpelo „náhodné“ zranenie. "A bohužiaľ, osem následkom toho zomrelo," povedala Spielmanová. "Nikto sa nad tým nezamýšľa."

To by nás malo postaviť do pozoru. Rodinám, ktoré sú už na pôvodnej úrovni problémové, niektoré s rodičmi, ktorí sú možno mladí a neskúsení, alebo s problémami s duševným zdravím, chýba akákoľvek podpora - nie sú povolené domáce návštevy - a ďalší tlak vyvolaný pandémiou vytvoril neznesiteľné napätie. Strata zamestnania, problémy s peniazmi, izolácia a spoločná 24/7 spolupráca celej rodiny sú pre niektorých až príliš veľa.

EÚ sa snaží blokovať vakcínu SputnikV z Ruska. Maďarsko ju nakúpi aj tak
Maďarsko oznámilo, že nakúpi ruskú vakcínu proti koronavírusom Sputnik V na výskumné a licenčné účely, čo by mohlo viesť k vytvoreniu napätia s orgánmi EÚ, ktoré trvajú na tom, aby sa používali iba receptúry vyrobené v tomto bloku, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Marek Molnár


To spôsobuje, že stredné vrstvy, ktoré sa sťažujú na to, že je John Lewis zatvorený, nemôžu ísť na dovolenku do zahraničia a posedieť si v reštaurácii sa zrazu zdajú neuveriteľne sebecké. Inde to riešia rodičia alkoholom a "nechtiac" bijú svoje deti.

Nie sú to veselí bežci v odporných legínach, ktorí sa snažia udržiavať v kondícii tvárou v tvár zatvoreniu telocvične. Alebo milióny ľudí, ktorí si počas schémy Eat Out to Help Out pochutnávali v krčmách za znížené ceny. Ani relatívne šťastní pracovníci, ktorí si užívajú platové zabezpečenie, zatiaľ čo sedia doma v teple a sledujú Netflix. Toto sú zraniteľné a zúfalé rodiny, ktoré väčšina z nás nikdy nevidí.

Keď Spielmanová poukázala na zvýšenie počtu týchto tragických úmrtí, upozornila všetkých, ktorí sa zaoberajú deťmi, od zamestnancov škôl a jaslí až po pôrodné asistentky, praktických lekárov a zdravotných pracovníkov, aby pozorne sledovali zraniteľné deti.

Hlavný ruský pneumológ upozorňuje na nepresnosť testov, vykonávaných neodborne
Test na prítomnosť COVID-19 môže vykazovať falošne negatívne výsledky až v 30-40 percentách prípadov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Pochválila vládny krok zameraný na udržanie otvorených škôl, pretože správy o zneužívaní a zanedbávaní sa prestali kopiť, keď deti neboli pri prvom uzamknutí pod dohľadom aj niekoho iného ako rodičov. Varovala však: „Pokračujúce obmedzenia môžu brániť osobným návštevám. Aj keď sú tieto deti mimo dohľadu, nikdy by nemali byť úplne mimo.“

Šokujúca pravda o náraste úrazov a úmrtí kojencov odhaľuje krutú pravdu o dani za lockdown počas pandémie. A hoci sa obchodní lídri a letecké spoločnosti sťažujú na dopad pandémie, na ich snahu zarobiť peniaze, mali by uznať, že životy detí sa nikdy neobjavujú v tabuľkách ziskov a strát.

Kvôli nariadeniam si netestovaní dôchodcovia nemôžu vybrať ani dôchodok na pošte.  
Nariadenia, ktoré vláda presadila po celoplošnom testovaní, žiaľ ovplyvňujú bez ich zavinenia aj tie najzraniteľnejšie skupiny. Zdá sa, že s „hnusobou“ vylieva z vaničky Matovič nielen demokraciu, ale i zdravý rozum. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Petra Demková


Keď vláda konečne popustí pandemickú brzdu, väčšina z nás vyjde zo svojich domovov, aby sa vrátila do práce, verejnej dopravy a krčmy a hľadala život ako taký. No musíme si uvedomiť, že to nikdy nebude možné pre každého. Pretože keď tieto časy pominú, niektorí rodičia zaplatia strašnú cenu za lockdown, ktorá ich bude navždy prenasledovať ... tragickú, ale preventabilnú smrť ich dieťaťa.
Damian Wilson je britský novinár, bývalý redaktor Fleet Street, konzultant vo finančnom priemysle a osobitný poradca pre politickú komunikáciu vo Veľkej Británii a EÚ


Dobre prepojené spoločnosti vďaka pandémii neuveriteľne zbohatli
Počas pandémie vo Veľkej Británii boli vládne zákazky v hodnote miliónov libier dané spoločnostiam bez konkurenčných ponúk. Dôkladná kontrola odhalila, že mnoho spoločností má úzke väzby na popredné osobnosti z britského zákonodarstva, píše vo... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Preklad: Marek Molnár