Ruský robotizovaný samohybný androidný systém protivzdušnej obrany bez ľudskej posádky "Pancier"
08 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

To je Pancier, alebo v ruštine Pancir či foneticky anglicky Pantsir. Jednotka protivzdušnej obrany, ktorej systémy pracujú efektívne autonómne.


Nepotrebuje strelcov, ani operátorov lokátorov, nepotrebuje vodiča, ktorý by s ním zašiel do zamoreného prostredia, alebo musel operovať v arktickom mraze. Na všetko má vlastné systémy. Nepotrebuje dokonca ani diaľkové ovládanie. Protilietadlový automat, píše o ňom v skratke portál iz.ru.

Systém protivzdušnej obrany Pantsir zničí nepriateľa úplne bez posádky. Vznikne na základe raketového a zbraňového komplexu Pantsir. Stroj bude schopný automaticky, bez účasti vojenských operátorov, nájsť ciele, identifikovať a zničiť ich, čo nebude predstavovať riziko pre vojakov a dôstojníkov. Jednotka bude tiež pripravená na prevádzku v oblastiach s veľmi nízkymi teplotami alebo chemickou kontamináciou. Podľa odborníkov takýto robot radikálne zvýši bojové schopnosti ruského systému protivzdušnej obrany.

Ruská protivzdušná obrana riešila provokáciu nad Baltským morom
Stíhačka Su-27 monitorovala let amerického letectva nad Baltským morom blízko hranice Ruskej federácie, uvádza RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Priebeh bitky prevezme elektronika. K tomu budú jej „mozgy“ prepojené s automatickými systémami velenia a riadenia pomocou takzvaného vojenského internetu - uzavretého segmentu dátového prenosu. Vďaka tomu nová protilietadlovájednotka bude môcť dostávať informácie o vzdušnej situácii v oblasti nielen zo svojho štandardného radaru, ale aj od výkonnejších tretích strán. Navyše nielen pozemných, ale aj inštalovaných na vrtuľníkoch, lodiach, dronoch alebo lietadlách včasného varovania typu A-50.

Elektronika protilietadlového robota umožní v okamihu analyzovať celý objem prichádzajúcich informácií a porovnaním údajov vytvoriť jednotný obraz bitky. Potom identifikuje najnebezpečnejšie lietadlo, vyberie typ zbrane (rakety alebo dela) a vydá príkaz na zostrel.

Autonómna jednotka „Pantsir“ bola ruskou armádou oficiálne schválená už v novembri 2012. O niečo neskôr bola vyvinutá špeciálna modifikácia pre prácu v zložitých podmienkach Arktídy. Tieto komplexy by mali poskytovať obranu vojenských a civilných objektov, ako aj vojenské pozície a kolóny vojenskej techniky na pochode. Sú namontované na kolesovom podvozku s vysokou priechodnosťou. V súčasnosti má ruská armáda niekoľko desiatok týchto strojov.

Krst ohňom si otestovali v Sýrii, kde slúžia nielen ruskej, ale aj sýrskej armáde. Prvé komplexy boli rozmiestnené na leteckej základni Khmeimim v roku 2015. V decembri 2017 boli s ich pomocou odrazené dva masívne teroristické útoky na ruskú leteckú základňu. Len za prvé dva roky bojových operácií v Sýrii podľa oficiálnych údajov zostrelil Pantsir 54 rakiet MLRS a 16 teroristických dronov.



 

S pomocou tohto komplexu protilietadloví strelci opakovane odrážali útoky riadených striel. Sýrska protivzdušná obrana aktívne použila Pantsir-C1 v apríli 2018 pri odrazení masívneho raketového útoku USA a ich spojencov. Počas neho bolo podľa oficiálnych údajov Ministerstva obrany Ruskej federácie zneškodnených 71 zo 103 riadených striel. V ofenzívnom boji Pantsir navyše zasiahol 23 cieľov z 25.

Systém dokáže detekovať nepriateľské lietadlá a rakety na vzdialenosť až 36 km. Štandardná strela zaisťuje zostrel všetkých druhov leteckých útočných zbraní na vzdialenosť 1,2 km až 20 km, vo výške 15 m až 15 km. Najnovší model - „Pantsir-SM“ - zvýšil polomer detekcie vzdušných cieľov na 75 km. Tieto komplexy čoskoro dostanú nové rakety. S nimi sa zvýši maximálny dosah vlastných striel na 40 km.

Okrem toho má Pantsir na boj zblízka dva 30-milimetrové automatické kanóny. Ich dostrel je asi 5 tisíc metrov. Nedávno naučili „Pantsir“ pracovať v tandeme s diaľkovými systémami protivzdušnej obrany S-300 rôznych modifikácií a S-400. V prípade potreby sa komplexy budú môcť navzájom kryť.

Skúsenosti s vojenskými operáciami v Sýrii ukazujú, že útočiace lietadlá, vrtuľníky a drony musia byť ešte vo vzduchu zničené. Očakáva sa, že súbor nových streleckých cvičení v pohybe bude začiatkom budúceho roka testovaný na cvičiskách.

Sýrska protivzdušná obrana odrazila „izraelskú agresiu“, keď vystrelili rakety z libanonského vzdušného priestoru (VIDEO)
Sýrska protivzdušná obrana reagovala na útok izraelských vojenských lietadiel, pričom odrazila niekoľko rakiet nad Damaskom, ktoré boli vystrelené z libanonského vzdušného priestoru, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Marek Molnár