Ruskí vedci varujú, že Covid-19 mutuje, avšak nemali by sme panikáriť, pretože to môže byť prospešné
08 | 11 | 2020 I Marek Molnár

S rastúcim počtom infekcií Covid-19 na celom svete je pravdepodobne posledná vec, ktorú ľudstvo potrebuje, aby vírus zmutoval a porazil sa ešte ťažšie. Špičkový ruský expert varuje, že mutácia už prebieha, ale tiež poznamenal, aby sme nepanikárili, informuje portál RT.


Alexander Gorelov, zástupca riaditeľa Ústredného výskumného ústavu pre epidemiológiu, vo štvrtok pre moskovskú tlačovú agentúru RIA Novosti vysvetlil, že genóm choroby sa zmenil, ale len veľmi mierne.

"Existujú mutácie koronavírusu, ale nedochádza k zhoršeniu infekcie. Mutácia neovplyvňuje viac ako jedno percento vírusu, takže v súčasnosti dostupné testovanie dokáže zistiť zmutovaný koronavírus," uviedol Gorelov.

Minulý mesiac Vector Center, inštitúcia, ktorá vytvorila druhú registrovanú vakcínu proti Covid-19 v krajine, poznamenala, že zistili viac ako 80 mutácií vírusu. Podľa generálneho riaditeľa zariadenia Rinata Maksyutova nie sú zmeny dostatočne významné na to, aby ovplyvnili účinnosť vakcíny.

Najnovší výskum: Aj bez príznakov môžete vylučovať vírusové častice až 70 dní
Vedci prišli s alarmujúcou správou, keď pacient s leukémiou, ktorý sa nakazil vírusom Covid-19, vylučoval po dobu 70 dní infekčné vírusové častice bez akýchkoľvek príznakov, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Marek Molnár


"Neustále vykonávame sekvenovanie celého genómu a zisťujeme možné varianty mutácii," uviedol Maksyutov. "Tieto zmeny nie sú kritické a neovplyvňujú účinnosť vyvinutej vakcíny."

V októbri ruský epidemiológ Anatoly Altshtein navrhol, že mutácie Covid-19 by mohli byť skutočne „prospešné pre ľudí“ tým, že prispejú k zjavnému zníženiu letality tejto choroby, čím vysvetlil, že je nepravdepodobné, že by zmena bola daná iba „medicínskym úspechom“.

Podľa Altshteina koronavírus zvykol zabíjať 10 až 15 percent infikovaných, v súčasnosti je ich počet okolo 0,5 percenta.

Hlavný ruský pneumológ upozorňuje na nepresnosť testov, vykonávaných neodborne
Test na prítomnosť COVID-19 môže vykazovať falošne negatívne výsledky až v 30-40 percentách prípadov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík