Kyjev žiada nové sankcie proti Rusku
08 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Ukrajinské ministerstvo zahraničia podalo v Moskve diplomatickú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina uznať doklady obyvateľov odtrhnutej Doneckej a Luganskej ľudovej republiky, informuje portál RT.


Najvyšší diplomati Kyjeva vo svojom piatkovom vyhlásení vyzvali svojich priaznivcov zo Západu, aby „odsúdili kroky Ruskej federácie a prijali nevyhnutné opatrenia na vyvíjanie tlaku vrátane sankcií“. Nová zmena pravidla znamená, že obyvatelia dvoch de facto autonómnych oblastí, o ktorých Ukrajina tvrdí, že sú súčasťou jej vlastného územia, budú mať v Rusku akceptované dokumenty, ako napríklad pasy a registrácie vozidiel. Platnosť týchto dokladov nebude závisieť od občianstva ich majiteľa.





V roku 2019 Putin podpísal právne predpisy týkajúce sa nových procesov na zjednodušenie občianstva pre ľudí žijúcich v oboch republikách. Uvádza sa, že do konca roku 2020 bude v rámci tejto iniciatívy vydaných viac ako milión ruských pasov.

Rusko a Nemecko požadujú okamžité prímerie kvôli obavám, že by sa vojna v Náhornom Karabachu mohla premeniť na humanitárnu krízu
Hlavné mesto napadnutej oblasti Náhorný Karabach sa tento víkend pripravuje na odvrátenie útoku azerbajdžanských vojsk, zatiaľ čo Rusko a Európska únia sa snažia zabezpečiť aspoň dočasnú pauzu v nepriateľských akciách, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v reakcii na to ponúkol občianstvo „všetkým ľuďom, ktorí trpia autoritárskymi a korupčnými režimami a ruským ľuďom, ktorí trpia najviac zo všetkých“. Nie je jasné, koľko ľudí na celom svete ho využilo a presťahovalo sa na Ukrajinu.

Moskva už čelila balíku sankcií za vzťahy s Kyjevom, ktoré sa kvôli ruskej podpore republík ešte viac vyhrotili. Európska únia v júni oznámila, že obnoví opatrenia zamerané na ruské hospodárstvo vrátane finančného, ​​energetického a obranného sektoru.

Moskva tvrdí, že otrava Navaľného je „amatérsky zinscenovaný trik“
Údajná otrava ruského aktivistu Alexeja Navaľného je sprisahaním, ktoré má ospravedlniť sankcie proti Rusku, tvrdí ministerstvo zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár