Pochybnosti o antigénových testoch: Pozitívni úradníci boli po kontrole PCR testami negatívni!
07 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Plošné testovanie sa v očiach vlády stalo „atómovou bombou“ v boji proti vírusu. Nakoľko sú ale antigénové testy spoľahlivé pri masovom spôsobe použitia? Na ich nedokonalosť poukázala podľa portálu Nový Čas aj starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Myslí si, že by mali byť doplnené PCR testami.


Starostka vychádza z vlastných skúseností. Ešte pred spustením celoplošného testovania mali na úrade dvoch COVID-19 pozitívnych zamestnancov. Rozhodli sa preto zistiť situáciu aj u ostatných. „Antigénovými testami sme odhalili ďalších piatich pozitívnych pracovníkov. Preto odišli do karantény,“ uvádza Čahojová.

Výsledky sa však rozhodli radšej overiť a tak sa pozitívni kolegovia objednali aj na PCR test. „Do troch nasledujúcich dní boli všetci títo zamestnanci PCR testom označení ako negatívni,“ šokuje starostka bratislavskej mestskej časi. Predstava, že úradníci by boli kvôli falošnej pozitivite 10 dní zbytočne v karanténe, sa je vôbec nepáčila.

Čahojová sa pred druhým kolom testovania zviditeľnila názorom, že sa mu, v prípade, že by sa uskutočnilo, postaví na odpor. „Koketujem s myšlienkou. V prípade nariadenia 2. kola v Bratislave, konkrétne u nás v Karlovej Vsi, navrhnem vypovedanie poslušnosti,“ uviedla na sociálnej sieti.

Nepresné štatistiky pri testovaní. Stovky tisíc ľudí „lietajú vo vzduchu“ a časť z nich môže byť pozitívna
Zákaz vychádzania u nás platí už od 24. októbra a zatiaľ má trvať do 14. novembra. Zdá sa ale, že výpočty ľudí so zákazom vychádzania nesedia. Posvietil si na to dennikn.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Tento týždeň prostredníctvom videa apelovala, aby ten, kto „bude pozitívny cez antigénový test, by mohol byť hneď na mieste pretestovaný PCR testom, žiaľ, štát také niečo neplánuje“. Verí, že mnohí by sa tak vyhli obdobiu nepríjemnej neistoty a zbytočnej karanténe. Zároveň uviedla, že testovanie v postihnutých oblastiach má veľký význam, ale malo by byť adresné a najmä efektívne.

S takýmto názorom súhlasí aj biochemik Pavol Čekan. „My sme už predtým upozorňovali na to, že výsledky nebudú stopercentné,“ hovorí vedec pre Nový Čas. Poukazuje tiež na to, že aj na príbalovom letáku k antigénovým testom je napísané, že „výsledky testu by nemali byť základným faktorom na stanovenie diagnózy a je požadované opätovné testovanie“.

Falošné pozitivity sú pri antigénových testoch podľa Čekana úplne štandardná vec. „Ak je niekto pozitívny a nemá príznaky, je vhodné, aby sa dal otestovať iným testom. To isté platí aj v opačnom prípade,“ dodáva odborník.

Karlova Ves zvažuje vypovedanie poslušnosti štátu
Na základe tohto víkendového podujatia budem požadovať opätovné otvorenie kaviarní, fitnesiek a cukrární. Lebo ak je toto víťazstvo, tak ho treba využiť, zdôraznila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Ivan Brožík