Na Kindžaly konkurencia ešte dlho mať nebude, tvrdí prezident Putin
07 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Sibírske mesto Kansk vstúpi do armádnej histórie. Formuje sa tam letecký pluk, tvorený so stíhacích Migov - 31K v podvese s raketami Ch-47M2 Kinžal.


Ruské vzdušné a kozmické sily (VKS) sa pripravujú na vytvorenie pluku MiG-31K v sibírskom meste Kansk v Ústrednom vojenskom okruhu (MD), plne vybavenom hypersonickými raketami Kh-47M2 Kinžal. Výcvik letových posádok sa začne o necelý rok, prechod na nové zbraňové systémy sa dokončí do roku 2024. Príprava na základni VKS v Kansku bude pravdepodobne slúžiť aj ako model pre vybavenie ďalších plukov VKS. Informuje portál jamestown.org.

Prezident Vladimir Putin kladie veľký dôraz na to, aby Rusko vyvinulo a zaviedlo takéto nadzvukové zbrane, a zároveň naznačuje, že krajina je v tejto oblasti ďaleko pred konkurenciou. Úloha takýchto systémov v strategickom myslení a plánovaní politicko-vojenského vedenia bude v budúcnosti naďalej narastať, pretože mnohé z nich v tomto čase vstupujú do aktívnej služby. Znamená to ďalší pokrok Ruska v oblasti vysoko presných úderov, čo ponúkne ďalšie možnosti zamerania nepriateľských síl do hĺbky nepriateľských území.

Kh-47M2 Kinžal je nukleárna balistická raketa (ALBM) s predpokladaným doletom viac ako 2 000 kilometrov, dosahujúca Mach 10 so schopnosťou vykonávať úhybné manévre v každej fáze svojho letu. Môže byť tiež vyzbrojená konvenčnou vysoko výbušnou fragmentačnou hlavicou. Zavedením Kinžalu do pluku VKS v Kansku vzniká schopnosť odvrátiť potenciálne hrozby vo všetkých strategických smeroch v celej Ruskej federácii. Letové posádky stíhacieho leteckého pluku so sídlom v Kansku budú trénovať v  lietadlách MiG-31K zvládanie použitia Kinžalov. Generálporučík Alexander Lapin potvrdil, že dokončenie prezbrojenia stíhacieho pluku na nadzvukové raketové systémy je naplánované na rok 2024.

Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR


Výcvik pripraví pilotov na lety za mimoriadnych okolností, vyžadujúcich použitie Kinžalov. Túto “operačnú päsť” je možné v krátkom čase použiť na posilnenie ruských vojenských síl v ľubovoľnom požadovanom strategickom smere. Moskovský ruský vojenský expert Vladislav Šurygin vyzdvihol výber Kansku a jeho strategický význam: „Miesto bolo vybrané čo najracionálnejšie. Zo Sibíri môžu byť MiGy s dlhým doletom vysielané na sever, juh, západ alebo východ krajiny. Situáciu vo všetkých týchto oblastiach nemožno nazvať pokojnou. Nadzvukové rakety určite ochladia všetky horúce hlavy."

Kinžal bol prvýkrát testovaný pomocou MiG-31B v marci 2018. Zbraň bola uvedená do služby v tomto vojenskom obvode prvýkrát v máji 2018 a bola vybavená desiatimi MiG-31K. Okrem nadzvukových schopností letí Kinžal na hranici stratosféry, aby minimalizoval odpor vzduchu, a je špeciálne navrhnutý tak, aby sa vyhol protivzdušnej obrane nepriateľa a ponúkol vylepšené vysoko presné zameranie. Môže byť vystrelený z bombardérov Tu-22M3 alebo protiraketových stíhačov MiG-31K.

Jeho celková hmotnosť a vlastnosti prinútili ministerstvo obrany špeciálne modernizovať existujúce MiG-31B na MiG-31K. Novší model dostal nové palubné zariadenie, viac paliva a nové komunikačné vybavenie na uľahčenie prijímania údajov o určení cieľa. Tieto zmeny prinútili VKS prepracovať metodiku bojového použitia MiG-31K a preškoliť ichj pilotov. MiG-31K zrýchľuje na 2,3 Mach, aby zabezpečil Kinžalu potrebnú rýchlosť pri odpálení, aby potom mohol zrýchliť na Mach 10. S dosahom 2 000 kilometrov sa Kinžall vyhýba nutnosti, aby MiG-31K vstupoval do oblasti pokrytia protivzdušnou obranou nepriateľa.

Rusi otestovali hyperzvukovú raketu „Kindžal“ prvýkrát v Arktíde
Hypersonická (nadtvuková) raketa "Kindžal". bola vypustená na pozemný cieľ umiestnený na polygóne Pemboj Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová


Pluk vybavený Kinžalom v Kansku bude v budúcnosti chránený systémom rakiet zem-vzduch (SAM) S-350 Viťaz, ktorý bude uvedený do prevádzky v inom meste na Krasnojarskom území v Achinsku. Vojenský expert Šurigin vysvetlil: „MiGy-31 s raketami Kh-47M2 musia byť spoľahlivo pokryté systémami PVO. S-350. Pancir-S1 vyzbrojený nielen protilietadlovými raketami, ale aj delostreleckou montážou, pokryje ochranu MiGov-31 a zničí prípadného nepriateľa, ktorý prerazil systém klasickej protivzdušnej obrany.

Ruskí špecialisti na obranu poznamenali, že po prvom objavení sa Kinžalu vo vojenskom inventári krajiny experti z USA ”veľmi zneisteli”. Spoločnosť Lockheed Martin napriek tomu odvtedy získala od amerických vzdušných síl kontrakt v hodnote takmer 1 miliardy dolárov na vývoj nadzvukovej rakety ARRW (Air Response Weapon Weapon Weapon Weapon). Počiatočná operačná pripravenosť sa plánuje do roku 2022. Ruskí obranní predstavitelia považujú tento vývoj v USA za pokus dohnať náskok v oblasti nadzvukových raketových systémov.

Hypersonická raketa Kh-47M2 Kinžal je pre VKS neoceniteľným prínosom. Ch-47M2 Kinžal je nadzvuková balistická raketa vzduch-zem s plánovaným doletom 2 000 km. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Strela má byť integrovaná hlavne v stíhačke MiG-31 a strategických bombardéroch Tu-22M3M.

USA sú proti nadzvukovým strelám Číny a Ruska bezmocné, varuje správa
Nová správa Úradu pre zodpovednosť vlády (GAO) varovala, že súčasný systém protiraketovej obrany USA je proti balistickým a nadzvukovým strelám Číny a Ruska bezmocný. Čítať ďalej
30 | 12 | 2018 | Tyler Durden