Francúzsko zakazuje tureckú pravicovú skupinu „Šedí vlci“
07 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Francúzsky minister vnútra oznámil, že turecká nacionalistická skupina Šedí vlci bola rozpustená. Organizácia bola zodpovedná za násilné činy a podnecovala diskrimináciu a nenávisť, informuje portál RT.




Rada ministrov v stredu schválila rozpustenie tureckej nacionalistickej skupiny Šedí vlci vo Francúzsku. Výsledok stretnutia oznámil minister vnútra Gerald Darmanin. Zdieľal fotografiu dekrétu na Twitteri a dodal, že skupina „bola rozpustená ... v súlade s pokynmi prezidenta republiky“.

Darmanin v pondelok oznámil, že sa snaží zakázať organizáciu napojenú na Stranu tureckého nacionalistického hnutia (MHP). MHP dôrazne odsúdila túto iniciatívu a na Twitteri sa podelila o fotografiu francúzskej vlády „objímajúcej teroristov PKK v Elyzejskom paláci“ s odôvodnením, že zjavné pokrytectvo odhalilo „ambivalentný postoj Európy“.

Teroristi sú už pri hraniciach a naša obrana si chodí merať teplotu
Minister obrany Jaroslav Naď sa na svojom Facebooku vyjadril k aktuálnej situácii vo Viedni suchým vyjadrením: „ V časoch, keď sa na Slovensku sústredíme na riešenie situácie s pandémiou Covid-19, nám aktuálna situácia vo Viedni pripomína, aká je... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová


Minulý týždeň boli členovia Šedých vlkov videní medzi tureckým davom, ktorý vtrhol do ulíc Lyonu a „hľadal“ Arménov. Do mestského pamätníka arménskej genocídy bol zapísaný aj názov skupiny a pro-turecké heslá. Stalo sa tak v čase, keď Turecko podporuje Azerbajdžan v konflikte s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach.

Zákaz Sivých vlkov sa udial v čase, keď medzi Parížom a Ankarou vládne vysoké napätie. Prezident Emmanuel Macron sa pustil do ostro kritizovanej kampane proti radikálnemu islamu po sťatí učiteľa Samuela Patyho a nedávno rozzúril moslimov po celom svete po tom, čo schválil karikatúry proroka Mohameda od Charlie Hebdo.

Zabudnite na Trump vs. Biden - Erdoğan vs. Macron je zápasom ťažkej váhy roka! (Simon Tisdall)
Komentár Simona Tisdalla (The Guardian) Možno vedel, čo robí. Možno nie. Tak či onak, Emmanuel Macron minulý mesiac nastavil Francúzsko a Európu na nový kolízny kurz s islamským svetom - všetko v mene slobody. Množstvo smrteľných... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Prezident Erdogan reagoval porovnaním Macronovej reakcie na zaobchádzanie so Židmi pred druhou svetovou vojnou a spochybnil duševné zdravie francúzskeho prezidenta.

Po smrteľnom útoku na kostol v meste Nice začali bezpečnostné sily krajiny zasahovať proti organizáciám podozrivým z propagácie radikálneho islamu.

Protiislamské vtipy Charlie Hebdo starnú, už nie sú ani múdre ani vtipné (Chris Sweeney)
Komentár Chrisa Sweeneyho (RT) Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková