Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
06 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu?


Predstavitelia slovenskej vlády veria, že sme plošným testovaním u nás celému svetu ukázali, aká je naša krajina výnimočná. Čekan, ktorý patrí k vedeckej špičke, však tento optimizmus nezdieľa. Podľa neho vláda nepostupovala vedecky.

Minister obrany Jaroslav Naď sa ešte počas prvého kola plošného testovania chválil tým, že nás oslovili poradcovia britského premiéra Borisa Johnsona, aby sme im „poskytli naše cenné skúsenosti a rady z tohto prelomového projektu“. Do akej miery sme pre nich boli poučením je otázne, v každom prípade však k testovaniu pristupujú celkom inak. Vedeckejšie.

Certifikát treba po víkende nosiť so sebou aj v zelených okresoch
Certifikát z plošného testovania je po víkende potrebné nosiť so sebou aj v okresoch, kde sa neuskutoční druhé kolo. Alternatívou je negatívny výsledok PCR testu na nový koronavírus. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr


Na britských ostrovoch sa v prvej fáze zamerajú na približne 500-tisícový Liverpool, ktorý je najväčším ohniskom v krajine. Podľa Čekana si najprv overia, či plošné testovanie v boji proti SARS-CoV-2 naozaj funguje a ktorý test je pre to najvhodnejší. Až potom plánujú testovanie realizovať aj v ďalších regiónoch.

„Žiaľ, u nás sa toto nestalo a stále mi je to veľmi ľúto,“ hovorí biochemik s tým, že v Liverpoole využijú až tri druhy testov. Štandardný PCR test, inovatívnu metódu LAMP, ktorá je podľa Čekana vhodná na použitie v teréne a do tretice aj rovnaký antigénový test ako u nás, od spoločnosti SD Biosensor. „To je tá validácia výsledkov,“ vysvetľuje vedec a dodáva, že Slovensko malo obrovský potenciál v oblasti diagnostiky COVID-19, ale premrhalo ho.

„Nevyužili sme presne to, čo všetko máme k dispozícii. Či už vedcov, či možné technológie, dokonca slovenské produkty, a pokojne sme to mohli spraviť,“ myslí si Čekan. To, čím disponujú v Británii, máme i my, ale „práve v tom prístupe to spravili Briti lepšie“. Zo začiatku sme i u nás išli lokálne, zrealizovalo sa pilotné testovanie na Orave a v Bardejove. Podľa Čekana je však rozdiel v tom, že na britských ostrovoch budú skúmať aj to, ktorý spôsob testovania je najlepší.

Kto sa nezúčastnil prvého kola testovania, na druhé nesmie
Osoba, ktorá sa nezúčastnila prvého kola testovania antigénovými testami, na druhé kolo, ktoré je plánované najbližší víkend (7. a 8. 11.), ísť nesmie. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | tasr