Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o verejnom zdraví
04 | 11 | 2020 I TASR

Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týka práva na náhradu škody a ušlého zisku. Zároveň v stredu prijal návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie, v ktorom posúdi ústavnosť daného ustanovenia. Informoval o tom predseda ÚS Ivan Fiačan.


Za protiústavné považuje prezidentka ustanovenie, ktoré hovorí, že "právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené". Hlava štátu argumentuje, že Ústava SR zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválila Národná rada (NR) SR v októbri v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom legislatívy bolo vyjasniť postavenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie.

Dvaja najvyšší ústavní činitelia sú zdravotne izolovaní. Ostáva štát iba v rukách prezidentky?
Ústavný systém v Slovenskej republike ráta s tromi nezávisle na sebe funkčnými najvyššími ústavnými činiteľmi štátu, avšak zrejme neráta celkom s možnosťou, že by ich rôzne okolnosti naraz obmedzili vo výkone ich právomocí. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Ivan Brožík