Kremeľ je pripravený pomôcť Rakúsku v boji s terorizmom
04 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Po pondelňajšom útoku vo Viedni, ktorý si vyžiadal najmenej päť mŕtvych a ďalších sedem kriticky zranených, vyjadril Vladimir Putin sústrasť a sľúbil užšiu spoluprácu s Rakúskom v boji proti terorizmu, informuje portál RT.




Ruský prezident to prisľúbil v telegrame, ktorý v utorok ráno zaslal rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi a prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi. Incident označil za „krutý a cynický zločin, ktorý opäť potvrdzuje neľudskú povahu terorizmu“.

Putin potvrdil „pripravenosť Ruska zvýšiť interakciu s Rakúskom a ďalšími členmi medzinárodného spoločenstva v boji proti všetkým formám a prejavom terorizmu.“ V septembri tohto roku oznámil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po rokovaniach s rakúskymi partnermi zámer zvýšiť bezpečnostné a spravodajské vzťahy. Rakúsko je jednou z mála krajín EÚ, ktorá takisto nie je členom vojenského bloku NATO pod vedením USA.

Zábery z Viedne ukazujú, ako podozriví teroristi strieľali v centre mesta (VIDEO)
Rakúska polícia tvrdí, že na teroristickej streľbe vo Viedni sa zúčastnilo viac útočníkov, pričom novoobjavené zábery ukazujú fúzatého muža oblečeného v bielom, ktorý pomocou útočnej pušky strieľal na civilistov a políciu, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ruské veľvyslanectvo vo Viedni otvorilo horúcu linku pre svojich občanov žijúcich v krajine, ktorá smeruje tých, ktorí potrebujú podporu, na konzulárne služby. Komunita približne 5 500 rusov sídli predovšetkým vo veľkých mestách Viedeň a Salzburg a v ich okolí.

Po tom, čo bolo v noci nadnes zadržaných niekoľko ľudí a jeden zabitý políciou, boli miestni obyvatelia boli požiadaní, aby zostali v interiéroch, pretože po celom meste pokračuje pátranie po podozrivých osobách. Incident, ktorý si vyžiadal viac ako tucet obetí, sa stal pred hlavnou mestskou synagógou.

Islamský náboženský úrad v Rakúsku, ktorý v krajine zastupuje viac ako 45 000 moslimov, odsúdil útok, ktorý ich zanechal „hlboko zasiahnutých a ohromených“.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Útok vo Viedni sa odohral po sérii teroristických incidentov vo Francúzsku vrátane útoku nožom na kostol v Nice, ktorý si minulý týždeň vyžiadal troch mŕtvych. Minulý mesiac francúzsky prezident Emmanuel Macron stanovil plán boja proti tomu, čo v Európe označil za „moslimský separatizmus“.

Napätie medzi Francúzskom a moslimským svetom vzrástlo po sťatí učiteľa v Paríži, údajne ako odplatu za to, že svojej triede ukázal karikatúry proroka Mohameda. Rusku nie je cudzí ani islamský terorizmus s tak významnými incidentmi, ako je obliehanie školy v Beslane alebo samovražedný atentát na moskovské medzinárodné letisko Domodedovo v roku 2011.

Vo Viedni došlo k teroristickému útoku
Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR