Pápež František označil protestujúcich proti lockdownom za egoistov
03 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Pápež František v nedeľu uviedol, že tí, ktorí protestujú proti blokovaniu krajiny kvôli koronavírusu a strate osobných slobôd, myslia iba na seba, informuje portál Breitbart.


V exkluzívnom rozhovore pre srbský denník Politika pontifik porovnal dva postoje, ktoré pozoroval pri reakcii na pandémiu koronavírusu a následné sociálne a ekonomické blokády. Tí, ktorí pokojne prijali stratu zamestnania, cestovania, duševného zdravia, jednoty rodiny, vzdelania, vlády zákona, verejných bohoslužieb, ľudského kontaktu a osobnej iniciatívy sú obetaví hrdinovia - naznačil pápež - zatiaľ čo iní, ktorí sa sťažovali na nadmerné dosahy vlády a rozpad spoločnosti, vyžadovali rozumnejšie riešenia a rešpektovanie demokratického procesu, sú motivovaní egoizmom.

„Na jednej strane máme autentických „mestských hrdinov“ vyzbrojených solidaritou a tichým, konkrétnym a každodenným nasadením, tých, ktorí preberajú zodpovednosť voči svojim blížnym a hľadajú konkrétne riešenia, aby nikto nebol zanedbávaný,“ uviedol František.

Na druhej strane, ako pokračoval, narastá počet tých, ktorí neúnavne profitujú z nešťastia niekoho iného, „alebo tých, ktorí myslia iba na seba, protestujú alebo sa sťažujú na určité obmedzujúce opatrenia, nie sú schopní prijať, že nie každý má rovnaké príležitosti a zdroje na to, aby čelil pandémii".

Vatikán objasnil komentáre pápeža Františka, ktoré sa týkali homosexuálov
Vatikán sa v nedávno odvysielanom dokumente pokúsil objasniť komentáre pápeža Františka k zákonom o občianskych zväzoch, pričom tvrdil, že jeho zjavne podporné poznámky k homosexuálov boli vytrhnuté z kontextu, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


V dôsledku zablokovania a zákazu vychádzania dosahuje miera nezamestnanosti v Taliansku takmer desať percent a mnoho Talianov už vyčerpalo dlhoročné úspory, aby mali čo jesť. Milióny zamestnancov pracujúcich v dennom režime, ktorí sú platení v rámci tabuľky, prišli o živobytie a nemajú oprávnenie na náhradu v nezamestnanosti.

Posledné správy naznačujú, že samotný taliansky reštauračný priemysel utrpí v roku 2020 celkové straty vo výške viac ako 23 miliárd eur, čo povedie k masívnemu prepúšťaniu a desaťtisíce stravovacích spoločností riskujú trvalé zatváranie, najmä ak bude nariadená druhá výluka.

Ďalšia správa zdôraznila štyri neúmyselné život ohrozujúce následky uzamknutia kvôli koronavírusu, medzi ktoré patrí „obrovský nárast počtu samovrážd a kríz v oblasti duševného zdravia“, nárast „predávkovania drogami a zneužívaním návykových látok“, „hospodárska devastácia“ s výrazným nárastom hladu a „nárast domáceho násilia“.

Vo Viedni došlo k teroristickému útoku
Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Koncom augusta samotný Vatikán oznámil, že lockdownami sa po celom svete vytvorilo „100 miliónov nových chudobných“, ale očividne v pápežových očiach môže protest proti tomuto nekontrolovateľnému nárastu chudoby vo svete pochádzať iba zo sebectva.

„V našom pandemickom kontexte sme v pokušení myslieť na „normálnosť“ ako na návrat do minulosti; chceme opäť „opraviť dom“ na základe toho, čo sme už zažili,“ uviedol pápež v rozhovore. "Je to pokušenie  ľutovať, čo už je minulosťou, a to nám bráni vidieť jednu zo základných charakteristík situácie, v ktorej sa nachádzame."

Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár