Ostrá kritika kontrolovania certifikátov: Maloobchodníci hovoria rezolútne NIE!
03 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Negatívny certifikát ako priepustka do obchodu? Rozhodnutie vlády sa však s pochopením u obchodníkov nestretlo.


Získať negatívny certifikát po celoplošnom testovaní na COVID-19 malo byť podľa vlády najväčším lákadlom pre ľudí, ktorým malo zabezpečiť nielen vstup na pracovisko, ale aj do obchodov či rozličných prevádzok. Kontrolovať ho mali ako zamestnávatelia, a tak aj obchodníci, informuje portál cas.sk.
Nesúhlas s pokutovaním maloobchodníkov

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov však nesúhlasí s tým, aby boli maloobchodníci pokutovaní za nekontrolovanie certifikátov. Uviedol to predseda iniciatívy Daniel Krakovský v súvislosti s vyjadreniami Úradu verejného zdravotníctva, že prevádzkovatelia obchodov, gastroprevádzok a služieb majú povinnosť kontrolovať vstupujúcich zákazníkov pod hrozbou sankcie, ktorá môže byť až vo výške 20 000 eur.

„Sme si vedomí svojich povinností v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, nesúhlasíme však s pokutovaním ťažko skúšaných maloobchodníkov za týchto okolností. Prevádzkovatelia totiž môžu kontrolovať certifikát, nemajú si však možnosť overiť jeho pravosť alebo to, že sa ním identifikuje osoba, ktorá je uvedená na certifikáte,“ skonštatoval Krakovský.

Kontrola certifikátov nemá oporu v zákone. Matovič to označil za babráctvo
Keď Úrad na ochranu osobných údajov skonštatoval, že kontrola certifikátov je protiprávna, Úrad vlády ho obvinil z neznalosti a prekročenia právomocí, píše denník Provda. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Na kontroly nemajú kapacity ani financie

Šéf Iniciatívy tvrdí, že maloobchodníci nie sú polícia alebo armáda, ktorá má v kompetencii žiadať si preukazy totožnosti. „Nemáme kapacity na to, aby sme kontrolovali každého vstupujúceho. Nehovoriac o množstve výnimiek, ktoré vyhláška umožňuje,“ poznamenal Krakovský a zdôraznil, že v prvom rade platí zákaz vychádzania pre osoby bez negatívneho testu či výnimky. „Spoliehame sa na osobnú zodpovednosť každého človeka a nemáme dôvod pochybovať o tom, že sa vonku pohybujú iba osoby spĺňajúce podmienky a do prevádzok vstupujú len tí, ktorí naozaj môžu. Nemôžeme suplovať kontrolné mechanizmy štátu,“ pridal predseda.

Členovia iniciatívy podľa neho už od marca znášajú mimoriadne zvýšené náklady, aby spĺňali často sa meniace pravidlá a povinnosti, ktoré štát ukladá. Tieto náklady pritom nie sú žiadnym spôsobom refundované, a to aj napriek niekoľkomesačnému výpadku tržieb. „Nemôžeme si dovoliť platiť ďalších zamestnancov, ktorí budú kontrolovať vstupy do našich prevádzok. Veríme, že štát dokáže zabezpečiť kontrolu ľudí a to, či dodržiavajú zákaz vychádzania. Nechceme byť policajtmi a nechceme sa na všetkých pozerať ako na ľudí, ktorí nedodržiavajú pravidlá. A už vôbec nechceme byt sankcionovaní za dôveru, ktorú vkladáme do rúk našich zákazníkov,“ dodal predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov, píše v závere cas.sk.

Slobodu nám dá negatívny certifikát, ale o 24 hodín ten výsledok nebude mať žiadnu hodnotu
Záchranár Ivo Baláži so svojím tímom testuje tisíce ľudí a pomáha samosprávam s bezpečnou prípravou celoštátneho testovania. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík