Covidová imunita sa vyskytuje u dospelých šesť mesiacov po prvej infekcii, naznačuje štúdia
03 | 11 | 2020 I Diana Zaťková


Štúdia naznačuje, že bunková imunita (T-bunky) proti vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, bude pravdepodobne prítomná u väčšiny dospelých šesť mesiacov po primárnej infekcii, pričom hladiny sú podstatne vyššie u pacientov so symptómami, informuje Guardian.


Údaje ponúkajú ďalší kúsok hlavolamu, ktorý by mohol byť kľúčom k pochopeniu, či predchádzajúce infekcie Sars-CoV-2  (vírus, ktorý tu bol pred Covid-19) môžu zabrániť reinfekcii, a ak áno, ako dlho.

Štúdia vedená konzorciom pre koronavírusovú imunológiu vo Veľkej Británii hodnotila 100 nehospitalizovaných zdravotníckych pracovníkov v marci a apríli po zistení protilátkových odpovedí. Podľa autorov ide o prvú štúdiu, ktorá ponúka údaje o hladinách T-buniek šesť mesiacov po infekcii u ľudí s miernym alebo asymptomatickým ochorením, ktoré pravdepodobne predstavujú väčšinu infekcií.

Údaje zverejnené v auguste zo vzorky 100 000 osôb naznačili, že asi 6% populácie Anglicka malo protilátky - proteíny produkované ako odpoveď na infekciu - hladiny protilátok však klesli o viac ako štvrtinu za tri mesiace, uviedli vedci koncom októbra.

Ruskí vedci objavili spôsob, ako diagnostikovať rakovinu len z jednej kvapky krvi
Vedci z dvoch univerzít v Samare objavili metódu diagnostiky rakoviny pomocou spektroskopickej techniky, ktorá vykonáva biopsiu z jednej kvapky krvi v priebehu niekoľkých minút, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Akonáhle vírus vstúpi do tela, privíta ho kavaléria buniek, ktoré sa dajú do rýchleho, širokého a všeobecného protiútoku. Tento takzvaný vrodený imunitný systém má zastaviť infekciu v jej počiatku. Ak je táto misia porazená, vyžiada si to čas, kým sa objavia „experti“.

Títo odborníci tvoria dva typy bielych krviniek: B-bunky a T-bunky, ktoré fungujú ako bratia v zbrani. Ak sa vírus dostane za počiatočný útok, niektoré T-bunky sú premožiteľky, ktoré ničia respiračné bunky, ktoré patogén osídlil.

Medzitým pomocné T-bunky preberajú podpornú úlohu - vrátane stimulácie B-buniek k produkcii molekúl nazývaných protilátky, vďaka ktorým je vírus nehybný alebo mu bránia v penetrácii do ďalších buniek. Adaptívny systém si tiež zachováva pamäť - v prípade Covid-19 však nie je jasné, koľko a ako dlho.

Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Po šesťmesačnom sledovaní vedci zistili, že každý človek mal detekovateľné hladiny T-buniek a hladiny boli o 50% vyššie u ľudí, ktorí mali príznaky v čase infekcie. To by mohlo znamenať, že buď bude existovať väčšia ochrana u ľudí s vážnejším počiatočným ochorením, alebo naopak, že ľudia s asymptomatickým ochorením sú schopní kontrolovať vírus s nižšími hladinami T-buniek.

Väčšia skupina pacientov bola sledovaná dlhšiu dobu, aby získala lepší pocit bunkovej imunity, pretože T-bunky môžu prežiť dlhšiu dobu, uviedol jeden z autorov štúdie Paul Moss, profesor na University of Birmingham. Autori tiež videli, že hladiny T-buniek silne korelovali s maximálnou hladinou protilátkovej odpovede. Dodali, že bunkové imunitné odpovede môžu dokonca pomôcť chrániť pred poklesom hladín protilátok v priebehu času.

Výsledky celkovo poskytujú dôkaz, že imunita T-buniek môže trvať dlhšie ako protilátky - ale to, či tieto perzistentné T-bunky poskytujú ochranu pred reinfekciou, zostáva nejasná. "Myslím si, že tieto údaje sú upokojujúce, potenciálne dokonca povzbudivé - ale to neznamená, že ľudia nemôžu byť opätovne infikovaní," uviedol Moss. "Teraz potrebujeme rozsiahle populačné štúdie, ktoré by ukázali, ako protilátky a bunkové profily pôsobia spoločne na ochranu ľudí v priebehu času."

Mutácia koronavírusu môže byť nákazlivejšia, varuje štúdia
Vedci z Texaskej univerzity v Austine analyzovali viac ako 5 000 pacientov s Covid-19, aby pochopili, ako mutoval vírus SARS-CoV-2, informuje Mirror. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


V štúdii niektorí ľudia stratili detekovateľné hladiny protilátok. To však neznamená, že B-bunky, ktoré vytvárajú protilátky, nebudú naštartované k činnosti, ak by boli znovu napadnuté, vysvetlili autori. "V ideálnom prípade by testovanie B-buniek a T-buniek v komunite prinieslo presvedčivú predstavu o tom, do akej miery protilátková odpoveď skutočne predpovedala rozsiahlu imunitu, a či existujú ľudia, ktorí protilátky nemali, ale boli chránení bunkovou imunitou," upozornil autor Shamez Ladhani, konzultant epidemiológa pre verejné zdravie v Anglicku. "Ale v súčasnosti existuje len málo dôkazov o tom, že existuje rozsiahla bunkami sprostredkovaná imunita bez protilátkovej odpovede."

Paul Morgan, profesor na Cardiffskej univerzite, ktorý sa štúdie nezúčastnil, uviedol: „Táto práca poskytuje vítanú dávku optimizmu, že infekcia Sars-CoV2 (a imunizácia?) môže vyvolať silnú a trvalú ochrannú imunitnú reakciu, hoci to zatiaľ nepreukazuje imunitu voči ďalším infekciám, ktoré si budú vyžadovať dlhodobejší dohľad a väčšie kohorty.“

Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka