Ruskí vedci objavili spôsob, ako diagnostikovať rakovinu len z jednej kvapky krvi
02 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vedci z dvoch univerzít v Samare objavili metódu diagnostiky rakoviny pomocou spektroskopickej techniky, ktorá vykonáva biopsiu z jednej kvapky krvi v priebehu niekoľkých minút, informuje portál RT.


Výskum, ktorý bol publikovaný v recenzovanom časopise Journal of Raman Spectroscopy so sídlom v USA, podrobne popisuje, ako je možné analyzovať krv pomocou pohľadu na to, ako svetlo interaguje s molekulami v kvapaline. Táto technika môže tiež rýchlo otestovať mnoho ďalších chorôb, ktorých diagnostika v laboratóriách si zvyčajne vyžaduje hodiny.

"Svetlo interaguje s biologickými molekulami, stavebnými kameňmi nášho tela," uviedol Ivan Bratchenko, docent na univerzite v Samare, inštitúcii, ktorá túto metódu vyvinula spolu s odborníkmi z neďalekej štátnej lekárskej univerzity v Samare.

"Ak presne viete, ako k tejto interakcii dochádza, môžete sledovať, ako sa mení zloženie tela a či existujú patológie v jednej kvapke krvi," ďalej poznamenal docent.

Pandémia koronavírusu má vytvoriť digitálneho človeka, tvrdí ruská vedkyňa
Podľa Iriny Muchinovej boli prípravou na covid falošné epidémie SARS v roku 2003 a prasacia chrípka H1N1 v roku 2009. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa Bratchenka je táto metóda diagnostiky menej presná ako testovanie v laboratóriu, je však rýchlejšia, dá sa urobiť pomocou prenosného zariadenia a dá sa použiť na hromadné vyšetrenia.

"Pomocou tekutej biopsie môžete rýchlo identifikovať ľudí, ktorí práve začínajú s vývojom patológie, a poslať ich príslušnému špecialistovi. Môžete tiež sledovať stav pacientov, ktorí už podstupujú liečbu," uviedol Bratchenko.

Univerzita v Samare je jednou z vedúcich inštitúcií v krajine a počas sovietskeho obdobia, keď bolo mesto známe ako Kujbyšev, bola známa prácou s vesmírnym programom. V roku 1966, keď bola vtedy známa ako Kujbyševský letecký inštitút, dostala meno po Sergejovi Korolevovi, raketovému inžinierovi, ktorý zohral významnú úlohu vo vesmírnych pretekoch. Začiatkom tohto roka tiež vytvorili vedci z univerzity biomateriál na obnovenie kostí u pacientov trpiacich osteoporózou.

Chrániť iba starých a chorých? Ilúzia, tvrdí epidemiológ a popisuje hrozbu tretej vlny
Český popredný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal prehovoril o súčasnej pandémii COVID-19 aj o „ilúzii“, ktorou označil predstavu o konkrétnejšej ochrane starých a chorých, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka