Na pomoc kultúre ministerstvo investícií vyčlenilo 1,5 milióna z nórskych grantov
02 | 11 | 2020 I tasr

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyčlenilo 1,5 milióna eur na pomoc kultúre. Ide o výzvu v programe Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca. Financovaný je z nórskych grantov. Informoval o tom Andrej Ďuríček z odboru komunikácie MIRRI SR.


"Oblasť kultúry a umenia čelí v čase pandémie veľmi zložitej situácii. Tisícky ľudí nemôžu pre koronakrízu vykonávať svoju prácu a zostali prakticky bez pravidelného príjmu. Štát im už pomáha cez viaceré schémy, ktorých cieľom je zmierniť dopady tejto krízy," uviedla rezortná šéfka Veronika Remišová. Zároveň verí, že prostriedky z aktuálnej výzvy umožnia pracovníkom v kultúre, umení a kreatívnom priemysle prekonať dopady koronakrízy.

Jednotliví žiadatelia môžu dostať príspevok vo výške 50.000 až 200.000 eur. Granty z výzvy budú smerovať do piatich oblastí. Ide o aktivity umeleckých a kultúrnych centier a priestorov venujúcich sa živým vystúpeniam, umelecké a kultúrne podujatia a predstavenia, festivaly či výstavy, priblížil Ďuríček. Pokračuje, že peniaze poputujú aj na kultúrne, umelecké a vzdelávacie činnosti, písanie, editovanie, produkciu, distribúciu, digitalizáciu a publikovanie hudby a literatúry a do podpory bilaterálnej spolupráce v oblasti súčasného umenia a kultúry s Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. "Aktuálna výzva je otvorená do 25. februára 2021," podotkol Ďuríček.

Majk Spirit mesiac po narodení dcéry vzdal poklonu samoživiteľkám: Nechápem, ako to robia!
Je to už takmer mesiac, čo sa z rappera Michala Dušičky (36) alias Majka Spirita stal otecko. 1. októbra totiž jeho pôvabná manželka Marie (32) porodila ich prvé dieťa, dcérku s neobvyklým menom Aria. Tunajší búrlivák je dnes z bábätka ako sa... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Vysvetlil, že špecifikom tejto výzvy je podmienka realizácie podporených projektov v partnerstve aspoň s jednou z inštitúcií z prispievateľských štátov - Nórska, Islandu, Lichtenštajnska. Rezort informatizácie sa od októbra stal riadiacim orgánom pre nórske a EHP fondy.

Granty EHP a Nórska sú finančnou schémou, prostredníctvom ktorej Nórsko, Island a Lichtenštajnsko ako nečlenské štáty Európskej únie (EÚ) poskytujú finančné príspevky tým krajinám EÚ, ktorých hrubý domáci produkt na obyvateľa je nižší ako 90 percent priemeru, uviedol Ďuríček.

Priznanie Dary Rolins: Ako zvláda vyučovanie svojej dcéry?
Dara Rolins sa kvôli koronavírusu nevyhla osudu väčšiny rodičov, ktorí boli nútení reagovať na uzavretie škôl. Aj ona musí vyučovať svoju dcéru Lauru doma. Ako to zvláda podľa portálu Stars24? Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka