Šátek vyzval Matoviča, aby sa občanom ospravedlnil!
29 | 10 | 2020 I Michal Filek

Bývalý šéf úradu boja proti korupcii a exvyšetrovateľ Jozef Šátek vyzval prostredníctvom svojho facebookového profilu premiéra Igora Matoviča, aby sa verejne ospravedlnil občanom.


Urobiť tak, podľa neho, má za výroky, ktorými toho, kto sa nepôjde testovať, označil za „nezodpovedného človeka šíriaceho nákazu” a človeka, „ktorému nezáleží na ochrane zdravia a životov” a ktorého je treba izolovať presne neurčenou dĺžkou domácej karantény. „Za svoje neuvážené, nepravdivé, urážlivé a manipulatívne výroky by sa mal verejne občanom ospravedlniť,” vyzval Matoviča Šátek. Pretože na toto nemá právo ani v núdzovom stave.

Matovič sa mal takto vyjadriť počas včerajšej tlačovej besedy. „Naše osobné právo je rozhodnúť sa, či si chceme chrániť svoje zdravie a životy, ale v tomto prípade, v prípade pandémie sa stretajú dve ústavné práva, ja by som bol nezodpovedný a vy by ste bola zodpovedná, vy máte právo na ochranu zdravia a života a ja si myslím, že si môžem robiť čo chcem a môžem tým pádom ohroziť vaše zdravie a život. A my hovoríme, že nie! Nastal stret dvoch práv a vaše právo na ochranu zdravia a života je silnejšie ako právo nezodpovedného človeka šíriť nákazu. Tým pádom títo ľudia majú zákaz vychádzania a ostatní žijeme viac menej slobodne,“ zdôvodňoval Matovič svoje tvrdenie v odpovedi na otázku novinárky.

„Neuveriteľná špinavosť, nekompetentné výmysly a hrubé lži.“, hovorí Chmelár o Matovičovi
Politológ Chmelár nastavil zrkadlo Matovičovým výrokom, antigénových testom a štúdii WHO. Po stredajšej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča vyhlásil, že „už má toho naozaj dosť“. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Šátek však konštatuje, že nepravdivosť ním označeného občana za toho, kto je nezodpovedný a šíri nákazu COVID-19 je potvrdená i kritickým stanoviskom virológa RNDr. B. Klempu DrSc., ktorý počas tlačovej besedy prezidentky SR Zuzany Čaputovej konštatoval nesprávne závery, že „výsledok antigenového testu je dávaný do súvislosti s infekčnosťou“, a že „negatívny test hovorí o tom, že človek nie je infekčný“, z čoho vyplýva zjavná nepravdivosť tvrdenia, že len samotným nedostavením sa na celoplošné testovanie sa občan stane potenciálnym šíriteľom nákazy COVID-19.

„Je právnym nezmyslom tvrdenie Igora Matoviča, že došlo k stretu dvoch práv a to medzi základným ľudským právom na život a jeho ochranu (čl. 15 ústavy SR) a ním vymysleným, ústavne nezakotveným, teda fakticky neexistujúcim ústavným právom „nezodpovedného človeka šíriť nákazu“. Treba len poznamenať, že pokiaľ v prebiehajúcej pandémii Covid-19 občanov bezprostredne ohrozuje na živote a zdraví osoba podozrivá z ochorenia alebo už preukázateľne chorá tým, že nedodržiava podmienky nariadenej izolácie od okolitého sveta (domáca karanténa) určené právnymi predpismi (napr. vyhláškou úradu verejného zdravotníctva), potom môže ísť o protiprávne konanie s možnosťou postihu za spáchaný priestupok alebo dokonca za trestný čin, pričom vláde nič nebráni, aby tieto možnosti využila a protiprávnemu konaniu zabránila,” navrhuje exvyšetrovateľ.

Vláda rozhoduje v rozpore s princípmi právneho štátu
"Nemôže byť žiadna reč o prekážke na strane zamestnanca, ktorý ostal v domácej izolácii, za čo by mal stratiť nárok na zamestnanie a primerané hmotné zabezpečenie." Bývalá ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Šátek dopĺňa, že z ústavného pohľadu je zrejmé, že voči ochrane života a zdravia občana stojí iná základná ľudská sloboda a to sloboda pohybu (čl. 23 ods. 1, 3 ústavy SR), ktorá môže byť obmedzená zákonom, ak je to nevyhnutné aj pre ochranu zdravia.

Podľa neho je zjavným pokrytectvom tých predstaviteľov vlády nálepkujúcich obyvateľov, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania ako „nezodpovedných šíriteľov nákazy“ a zároveň jedným dychom s hranou ohľaduplnosťou vyzývajú občanov vo veku 65. rokov a starších, aby sa tohto testovania nezúčastnili.

„Nepočítam s tým, ale bolo by spoločensky potrebné a vhodné, aby sa predseda vlády SR za tieto svoje verejne vyslovené výroky občanom verejne ospravedlnil, čím ho k tomu vyzývam! Vyzývam tiež občanov, aby sa k tejto výzve pripojili!”



AKTUÁLNE: Vláda údajne uvažuje aj o mobilizácii, dokonca ešte dnes - Aktualizované
"Vláda zatiaľ nechce povinnú mobilizáciu, ale má na to pripravené všetky dokumenty." Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík