Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
29 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili?


Podľa českého parazitológa a evolučného biológa Jaroslava Flegra budeme v najbližších dňoch svedkami kolapsu českého zdravotníctva doslova v priamom prenose. Situácia je však kritická už aj na Slovensku, kde máme koronavírus už prakticky všade. Ako sa vyhnúť nákaze COVID-19 pomôže podľa Flegra dodržiavať niekoľko opatrení, informuje o nich portál 1.pluska.sk.

  1. Udržujte si spoločenskú vzdialenosť. Ak je to možné, nepribližujte sa k iným ľuďom na menej ako 2 metre a nedotýkajte sa ich.

  2. Umyte si ruky mydlom hneď, ako sa dotknete predmetov, ktorých sa dotkli iní ľudia. Dezinfikujte zdieľané predmety ako sú ako napríklad klávesnica či kľučka doma a kdekoľvek inde.

  3. Noste kvalitný respirátor či rúško a vyžadujte to aj od ľudí vo svojom okolí.

  4. Nechoďte von medzi ľudí, keď to nie je nevyhnutne potrebné. Ak sa dá, pracujte z domu, aj za cenu akejkoľvek zmeny zamestnania, či zamestnania ako takého.

  5. Nakupujte všetko, čo sa dá len cez internet.

  6. Nezúčastňujte sa žiadnych hromadných akcií - hromadná akcia znamená čokoľvek s viac ako 5 ľuďmi. Vyžadujte to isté aj od členov domácnosti.

  7. Vetrajte a udržiavajte vysokú relatívnu vlhkosť (nad 40 %) v miestnostiach, napríklad nastavením nižšej teploty (18-20°) s tým, že sa teplejšie oblečiete. V suchu kvapôčky vysychajú a vírus sa ešte dlho drží vo vzduchu a prenáša sa na dlhšiu vzdialenosť.

  8. Udržujte sa v dobrej fyzickej kondícii, jedzte dostatok zeleniny, ovocia, vitamínov (najmä D a C - oba len v odporúčanom dennom dávkovaní), pohybujte sa na čerstvom vzduchu na miestach, kde nie sú ľudia. Doprajte si dostatok odpočinku a spánku.

  9. Udržujte sa v dobrej duševnej kondícii - telefonicky alebo elektronicky komunikujte s priateľmi, známymi a príbuznými, najmä so skôr narodenými, konzumujte kultúru na diaľku (hudba, divadlo, filmy) čítajte knihy, vzdelávajte sa, pomáhajte druhým, aspoň raz za deň.


Lekárka radí, ako správne piť čaj
Najhoršie je podľa endokrinologičky popíjanie vriaceho čaju pri jedení. Uviedol portál Woman.rambler.ru. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Nemenej dôležité sú však aj ďalšie dva, ktoré pôsobia na našu mentálnu stránku.

10. Ak nerobíte kompromisy s rodinným rozpočtom, utrácajte ho, napríklad na vybavenie domácnosti, šatník, dielničky, knihy, vzdelávanie, opravu bytu, chalupu, jedlo dovážané z obľúbenej reštaurácie. Striedmosť v konzumácii sa často považuje za cnosť, lenže v súčasnej situácii to však neplatí. Investujte do svojej budúcnosti, zabavte sa a dovoľte ostatným zarábať.

11. Hľadajte si nové príležitosti v novej situácii. Skúste napísať knihu, zahrať si, napísať pieseň, maľovať, začať novú zábavnú či vzdelávaciu stránku na internete. Skúste sa naučiť nejaké umelecké remeslo alebo jednoducho remeslo. Založte si internetový obchod, poradenskú službu či čokoľvek nové. Počas epidémie je veľa ľudí ochudobnených, no mnohí iní zase neskutočne zbohatnú. Iní možno nezbohatnú, no konečne nájdu skutočný zmysel života pre seba. Nepremeškajte šancu pridať sa do tých šťastnejších skupín.

Flegrovi jeho predpoveď o koronavíruse vyšla. Teraz hovorí čo nás čaká
Prvého apríla uverejnil evolučný biológ a parazitológ Jaroslav Flegr na svojom facebooku článok "...čo nás teraz čaká". V ňom sa na základe zákonov evolučnej parazitológie pokúsil odhadnúť priebeh nastupujúcej epidémie. Vcelku mu predpoveď... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík