Prímerie v Náhornom Karabachu bolo už po 3-krát porušené
27 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obviňujú z porušenia prímeria v Náhornom Karabachu silnou delostreleckou paľbou. Správy o obnovení nepriateľských akcií prišli po tom, čo bol vo Washingtone ohlásený nový pokus o dosiahnutie prímeria, informuje portál RT.


Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že arménske sily v pondelok „porušili nové humanitárne prímerie“ tým, že začali ostreľovanie zo svojich pozícií na niekoľkých miestach.



Vyhlásenie prišlo len pár minút po tom, čo malo o 8:00 miestneho času začať platiť nové prímerie - zatiaľ tretie, ktoré bolo odsúhlasené. Prímerie bolo oznámené vo Washingtone po tom, čo sa arménsky minister zahraničia Zohrab Mnatsakanyan a jeho azerbajdžanský náprotivok Jeyhun Bayramov stretli s námestníkom ministra zahraničia USA Stephenom Biegunom.

Armáda samozvanej Náhornej Karabachovej republiky medzitým poprela obvinenia azerbajdžanskej strany. Arménsky premiér Nikol Pashinyan na sociálnych sieťach napísal, že jeho krajina dodržiava prímerie.

Hovorca arménskeho ministerstva obrany Šušan Stepanyan zároveň uviedol, že azerbajdžanské delostrelectvo začalo strieľať do pozícií síl Náhorného Karabachu podporovaných Jerevanom, čím „hrubo porušili dohodu o prímerí“. Azerbajdžan zasa trval na tom, že dodržiava prímerie.



Arménsko a Azerbajdžan sa predtým dohodli na ukončení nepriateľských akcií 10. októbra po rokovaniach v Moskve a opäť 17. októbra. Oba pokusy o prímerie sa rýchlo rozpadli, pretože súperi sa okamžite navzájom obviňovali z porušovania dohôd.

Putin tvrdí, že americká prítomnosť v Afganistane je prospešná pre záujmy Moskvy
Moskva dlhodobo podporuje prítomnosť amerických vojakov v Afganistane, pretože je presvedčená, že prispievajú k stabilite regiónu a v konečnom dôsledku napomáhajú ruským národným záujmom, uviedol v nedeľu prezident Vladimir Putin, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Marek Molnár