Robert Fico cíti šancu na politický návrat. Paradoxne mu v tom pomáha Matovič
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Milovaný aj nenávidený, taký je Robert Fico, nikto mu ale nemôže uprieť, že je to najdlhšie slúžiaci predseda nejakej strany a až trojnásobný premiér. Mnohí ho už politicky odpisovali, no ako sa ukazuje, jeho dni ešte nie sú definitívne zrátané.


Turbulentné obdobie, keď strana Smer-SD utŕžila vo februárových voľbách porážku, rovnako ako odchod viac ako desiatky poslancov a tisícok prívržencov Robert Fico na jej čele ustál. Odborníci ale upozorňujú, že to čo sa dnes javí ako pravdepodobné, tak zajtra už môže byť úplne inak, píše webový portál tvnoviny.sk.
Ficovi môže pomôcť samotný Matovič

V prípade Roberta Fica, ale aj Smeru-SD mnohí hovoria hovoria o potápajúcej sa lodi, ktorá už postupom času bude smerovať len nadol. Za normálnych okolností a tiež aj z pohľadu histórie, kedy strany jedného muža takto končili, sa nedá veľmi namietať. V čase pandémie, ktorá výrazne zasahuje i do politiky, sa situácia môže zmeniť. A Ficovi s jeho stranou môže, paradoxne, pomôcť jeho najväčší protivník, ktorým je Igor Matovič.

„Slovenská politická história už viackrát potvrdila, že niektoré závadné osoby sa veľmi ľahko rehabilitujú, tak prečo nie Robert Fico. No nebude to len jeho zapríčinením, ale skôr tým, ako bude napredovať súčasná vláda, a akým spôsobom sa bude polarizovať samotná spoločnosť," povedala politologička Viera Žúborová a dodala, že: „Robert Fico vždy vedel zneužiť vo svoj prospech negatívne emócie a stereotypy, ktoré driemu v slovenskej spoločnosti, a v čase kedy nie je jasné čo robí ľavá a pravá ruka vlády sú pre neho podmienky na rozosievanie negatívnych nálad a agresie viac ako výhodné.“

Vládna novela na programe mimoriadnej schôdze NR SR je protiústavná, tvrdí Fico
Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou sa má Národná rada (NR) SR zaoberať na utorkovej (13. 10.) mimoriadnej schôdzi, je protiústavná a dokazuje aj protiústavnosť prijímania doterajších opatrení na boj s pandémiou... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | TASR

OĽaNO po voľbách padá, Hlas-SD už v čele

Ostatne, prieskumy verejnej mienky jasne ukazujú, komu pomáha vládnutie Igora Matoviča, pretože nielen jeho OĽaNO, ale aj jeho partnerom vo vláde padajú, resp. stagnujú preferencie. Hnutie Igora Matoviča od volieb stratilo už 10 % zo svojej popularity. Výnimkou je Sulíkova koaličná Sloboda a Solidarita, ktorá z mesiaca na mesiac rastie. Z turbulentnej situácie na politickej scéne ťaží práve „rozdelený" Smer. Hlas-SD Petra Pellegriniho sa v prieskumoch dostal už na pozíciu lídra, Smer-SD sa zastabilizoval na 10 %.

„Ako je viditeľné z aktuálny prieskumov verejnej mienky, komunikácia a vládnutie Igora Matoviča prispieva k posilňovaniu opozičných strán v parlamente. Nie je to len otázka stabilizácie politických preferencií strany Smer-SD, ale aj nárast preferencií politickej strane Petra Pellegriniho,“ vysvetlila ďalej Žúborová. „Podľa prieskumov má Hlas a Smer v súčte o 10 percent viac ako vo voľbách „nerozdelený“ Smer. Samozrejme, drvivú väčšinu berie Peter Pellegrini, no časom si niečo nemôže „ukradnúť“ aj Fico,“ doplnil politológ Radoslav Štefančík.

Fico sa smeje z Pelleho a jeho partie. Za všetko môže jedna fotografia
Opäť si vošli do vlasov. Vzťahy medzi poslancami Smeru-SD a Hlasu-SD sa dostali znovu na bod mrazu. Môže za to jediná fotografia, ktorá však Roberta Fica dobre pobavila. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Návrat vyslúžilého politického dôchodcu?

To, že Robert Fico zacítil šancu vrátiť sa do politickej hry, svedčí i jeho aktivita v mediálnom priestore. Takmer každý deň sa vyjadruje k rôznym témam na tlačových konferenciách, po rokoch sa vrátil aj do televíznych duelov, v ktorých debatuje so súčasnými ministrami. „Po prvé, Robert Fico je politický hráč, ktorý vie že ak prestane hrať, stráca legitimitu, postavenie a imunitu, a za tie roky vo vláde, v ktorej boli viaceré kauzy už potvrdené, niektoré osoby - nominanti počas jeho vlád - sú stíhané vo väzení alebo na slobode, nemá na výber. Musí hrať do konca. Po druhé, Robert Fico je politický živočích, to ako keby ste povedali bývalému majstrovi sveta vo Formule 1, že musí prestať šoférovať, už sa to nedá,“ skonštatovala Žúborová.

Odborníci tiež upozorňujú, že to čo sa dnes javí ako pravdepodobné, už zajtra môže byť úplne inak. „Musím povedať, že veľmi ťažko sa mi predpovedá, čo môže byť, momentálne hráme bez akýchkoľvek pravidiel hry, vo vnútri koalícii sú problémy, a to sme len sedem mesiacov po voľbách. Komunikácia premiéra vyvoláva rozpačité nálady vo vnútri spoločnosti, a ľudia začínajú byť unavení z nejasných informácií, ktoré sa k nim dostávajú v boj proti COVID-19. Viem len povedať, že preferencie sa budú prelievať, a môžeme zažiť doslova zemetrasenie, ak to bude pokračovať ďalej s tým, že hocikto z tejto hry môže vyjsť ako víťaz,“ uviedla v závere politologička Viera Žúborová.

„Fica vystriedal Pellegrini, tak ako kedysi Fico vystriedal Mečiara. Volič, ktorý rád podlieha ľavicovému populizmu, našiel náhradu a nie je dôvod vrátiť sa k vyslúžilému politickému dôchodcovi. Nemožno však vylúčiť, že sa raz Fico objaví po boku Pellegriniho ako jeho koaličný spojenec,“ uzavrel pre portál tvnoviny.sk Radoslav Štefančík.

Prieskum: Je to podvod! Zareagoval Róbert Fico na pokles preferencií Smer-SD
S takýmto číslo určite nerátal. Slovenská televízia si nechala agentúrou Median SK spracovať prieskum hlasov pre jednotlivé politické strany, ak by sa konali voľby v tomto čase. Ich výsledky šéfa ešte donedávna najsilnejšie politickej strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.