Desivý Zirkon úspešne absolvoval ďalší test - zasiahol hladinový cieľ
26 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

"Je to veľký prielom vo vývoji." Reagoval na túto správu prezident Ruskej federácie.


Vladimír Putin reagoval na správu náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl náčelníkom generálneho štábu armádnym generálom Valerija Gerasimovom takto: „Práce na systéme Zirkon a etapa, ktorú ste práve nahlásili ako úspešne splnenú, etapa úspešného testovania tejto rakety, je veľkou udalosťou nielen v živote ozbrojených síl, ale aj v celom Rusku, v celej krajine, pretože vybavenie našich ozbrojených síl - armády a flotily - najnovšími, skutočne neporovnateľnými svetovými zbraňovými systémami, určite a z dlhodobého hľadiska zaisťuje obrannú schopnosť nášho štátu.“ Informuje jamestown.org.

Putin sa predtým skutočne zmienil aj o vytvorení pozemnej verzie systému Zirkon. Niektoré podrobnosti okolo spustenia testu však ponúkajú nový pohľad na charakteristiku Zirkonu a pomáhajú vysvetliť Putinovo nadšenie pre tento projekt.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Zdroje ruských vojenských médií potvrdzujú charakteristiky Zirkonu, ako ich načrtol Gerasimov. Raketa odpálená z fregaty admirála Gorškova v Bielom mori zasiahla cieľ v Barentsovom mori vo vzdialenosti 450 km. Tieto zdroje rovnako súhlasia s tým, že Zirkon dosiahol Mach 8. Podľa ďalších zdrojov v ruských vojenských médiách môže mať Zirkon, podobne ako riadené strely Kalibr, maximálny riadený dosah až 1 500 km. Zirkon má dĺžku asi deväť metrov. To je v súlade s univerzálnymi odpaľovacími trubicami používanými na streľbu riadenými strelami Kalibr (3M14, 3M54 a 91R). Námorný Zirkon má viacstupňový systém vypúšťania, s posilňovačom, zosilňovacím stupňom na tuhý pohon a hlavicou poháňanou scramjetom (pozn. red. HD - variant prúdového motora, v ktorom dochádza k spaľovaniu v nadzvukovom prúde vzduchu).

RIA NOVOSTI: Šok! Ruská televízia označila možné ciele hyperzvukovej rakety Zirkon na území USA!
Televízny kanál "Rusko 1" v programe "Správy týždňa" označil v prípade amerického ohrozenia Ruska možné ciele pre hyperzvukovej rakety "Zirkon" na území USA. Informuje RIA NOVOSTI. Čítať ďalej
25 | 02 | 2019 | Peter Králik


Akákoľvek povrchová loď vybavená univerzálnymi odpaľovacími zariadeniami na riadené strely Kalibr by mohla používať aj nový Zirkon. Týmto sa vyrieši otázka jeho umiestnenia a odpaľovania z viacerých druhov nosičov či zo zeme. Skutočná výzva však spočíva v dosiahnutí a zasiahnutí cieľa. To je zvyčajne obmedzené trajektóriou, ktorú je možné koordinovať s námorným letectvom. Fregaty triedy admirála Gorškova majú plochu aj pre vrtuľník Ka-27, ktorý by im pomáhal pri spresňovaní lokalizácie cieľa. Táto otázka radaru nateraz obmedzuje efektívne využitie systémov presného úderu na veľké vzdialenosti. Včasná detekcia a klasifikácia cieľov na hranici maximálneho dosahu čelí vážnej výzve a obmedzuje použitie úderov na veľké vzdialenosti na mori. Riešenie spočíva v radaroch nad horizontom, ako aj v systémoch včasného varovania a vo vesmíre.

S ruskou flotilou spolupracuje viacero satelitov Condor vypustených na obežnú dráhu v roku 2013. Bude ich treba obnoviť. Putinov politický záujem o takéto nadzvukové zbrane má pôvod v istote, ktorú tieto systémy ponúkajú pri prekonávaní protivzdušnej obrany nepriateľov.

Putinova raketa Zirkon je rýchlejšia a smrteľnejšia než Západ čakal
Rusko predstaví hypersonickú raketu Zirkon už v roku 2019. Štátna televízia ukázala možné ciele v USA. Vzhľadom na rýchlosť 11 000 km / h by Zirkon-u vypustenému z ponorky trvalo len päť minút, kým by zničil Pentagon. Čítať ďalej
05 | 03 | 2019 | Gernot Kramper