Výkonný riaditeľ nového ruského kozmodrómu Vostočnyj bol zatknutý pre obvinenie zo zneužitia svojej funkcie
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vysoko postaveného funkcionára, ktorý je na čele nového najmodernejšieho kozmodrómu Vostočnyj, zatkli pre obvinenie z podvodu v rozsiahlom škandále. Podvod údajne stál štát viac ako 6,5 milióna dolárov, informuje portál RT.


Roman Bobkov, vedúci vesmírneho strediska, štátneho subjektu prevádzkujúceho kozmodróm, bol miestnym súdom na dva mesiace uväznený vo vyšetrovacej väzbe a čelí niekoľkým obvineniam vrátane podvodu, zneužitia funkcie a podnecovania úradu k falšovaniu. Riaditeľom kozmodrómu sa stal v marci 2019.

Bobkov je obvinený z podplácania, pretože nalákal vysoko postaveného inšpektora ministerstva obrany Dmitrija Fomintseva na podanie falošných správ o uvedení niekoľkých hlavných vodovodných zariadení do prevádzky. Podvodné dokumenty boli údajne vypracované s cieľom zakryť Bobkove vlastné pochybenie pri ich stavbe, vďaka ktorému zostali nedokončené.

Machinácie úradníka stáli ruské úrady asi 500 miliónov rubľov (6,56 milióna dolárov), informoval denník Kommersant. Predstavovali tiež potenciálne bezpečnostné riziko, pretože predmetné zariadenia na zásobovanie vodou mali slúžiť pre zariadenie na výrobu raketového paliva, ako aj pre systémy skladovania a požiarnej ochrany paliva v susednom meste Tsiolkovsky v regióne Amur.

Putin tvrdí, že osobne požiadal, aby bol Navaľnyj kvôli liečbe premiestnený do Nemecka
Vladimir Putin poprel účasť Ruska na údajnej otrave Alexeja Navaľného a uviedol, že sám žiadal prokurátorov, aby umožnili protikorupčnému aktivistovi, na ktorého sa vzťahovali cestovné obmedzenia, odletieť na ošetrenie do Nemecka, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Fomintsev bol uväznený začiatkom tohto týždňa. Podľa ruských médií súhlasil s falšovaním správ výmenou za lukratívnu pracovnú ponuku, ktorú šíril Bobkov. Riaditeľ ponúkol inšpektorovi aj jeho manželke pracovné miesta v jeho doméne, každý s platom 500 000 rubľov (6 560 dolárov) mesačne.

Škandál otriasol aj ruskou vesmírnou agentúrou Roscosmos. Jej šéf Dmitrij Rogozin vyhodil z funkcie iného vysokého manažéra prevádzkujúceho kozmodróm Vostočnyj a udelil pokarhanie Bobkovovmu nadriadenému Andrey Okhlopkovovi, ktorý vedie väčšiu štruktúru vesmírnej agentúry a dohliada na správu kozmodrómov Vostočnyj a Bajkonur.

V Azovskom mori explodoval ruský tanker, traja námorníci sú nezvestní
Počas plavby bez nákladu ropných produktov nastal na palube Generala Hazi Naslamova výbuch. Záchranné zložky pátrajú po nezvestných. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Ivan Brožík