Ruskí investori uprednostňujú kryptomeny pred zlatom
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Aj keď sa zlato považuje za bezpečnú investíciu, v súčasnosti Rusi vložia peniaze s väčšou pravdepodobnosťou do iných možností, vrátane kryptomien, informuje portál RT.


Menej ako pätina ruských investorov, teda iba 16 percent, vlastní zlato a zlaté mince, ale väčšina z nich má pozitívny názor na myšlienku investovania do žltého kovu, vyplýva z prieskumu World Gold Council (WGC). Výsledky štúdie, ktorá sa uskutočnila minulý rok a je založená na rozhovoroch s viac ako 2 000 investormi, boli zverejnené začiatkom tohto týždňa.

Prieskum ukázal, že sporiace účty sú najobľúbenejšou investičnou voľbou v Rusku, hlavne kvôli ich dostupnosti. Cudzia mena je druhou najžiadanejšou investíciou, 78% respondentov si ponechalo svoje úspory v amerických dolároch a 56% sa rozhodlo pre eurá. Najlepšie tri možnosti zavŕšila nehnuteľnosť, po ktorej nasledovalo životné poistenie.

Kryptomeny, ktoré niektorí považujú za vysoko rizikovú investíciu, si získavajú obľubu u ruských investorov. Vďaka výhodám z prístupnej investície, najmä cez internet, čím predbehli v portfóliách zlato.

USA sankcionujú ruský chemický výskumný ústav, pretože je „spojený“ s počítačovým malvérom Triton
Moskovský výskumný ústav zapojený do vývoja vojenského systému S-300 bol americkým ministerstvom financií zaradený na čiernu listinu kvôli údajným „spojeniam“ s malvérom používaným „proti americkým partnerom na Blízkom východe“, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Zlato je v Rusku považované za experimentálnejšie a menej obvyklé, tvrdia analytici WGC. Investori ho však ani zďaleka nevylučujú, 57 percent opýtaných uviedlo, že by investíciu zvážili, napriek tomu, že nikdy predtým neinvestovali do zlata.

Aj keď si väčšina respondentov myslí, že drahé kovy nikdy nestratia na svojej hodnote a dve tretiny ich vnímajú ako ochranu pred fluktuáciami mien a infláciou, asi 20 percent z nich uviedlo, že by si tento kov nekúpili.

Hlavným faktorom, ktorý bráni Rusom v tom, aby viac vsádzali na zlato, je to, že Rusko má najvyššiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) uvalenú na zlaté tehličky (20 percent), zistila WGC. Nedostatok potrebných znalostí o tom, ako investovať do zlata, a strach z predaja falošných zlatých výrobkov sú ďalšími kľúčovými prekážkami dopytu po drahých kovoch na ruskom trhu.

Putin tvrdí, že osobne požiadal, aby bol Navaľnyj kvôli liečbe premiestnený do Nemecka
Vladimir Putin poprel účasť Ruska na údajnej otrave Alexeja Navaľného a uviedol, že sám žiadal prokurátorov, aby umožnili protikorupčnému aktivistovi, na ktorého sa vzťahovali cestovné obmedzenia, odletieť na ošetrenie do Nemecka, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár