Ministerstvo školstva by malo do konca roka pripraviť návrh na optimalizáciu siete základných škôl, tvrdia analytici
25 | 10 | 2020 I SITA

 Do konca roka by malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripraviť návrh na optimalizáciu siete základných škôl. Vyplýva to z priebežnej implementačnej správy za rok 2020 v rámci projektu Hodnota za peniaze, ktorá hodnotí opatrenia šesť mesiacov po ich zavedení.


Na základe tohto návrhu by sa mala vyčísliť plánovaná úspora tohto opatrenia. Podľa analytikov Implementačnej jednotky racionalizáciou siete základných škôl malo ministerstvo školstva v roku 2020 dosiahnuť úsporu osem miliónov eur.

Analytici poukázali, že v oblasti racionalizácie stredných škôl ministerstvo začalo konať. Ministerstvo v tejto veci podnietilo spoluprácu s vyššími územnými celkami v júni 2020. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vtedy uviedol, že takto ušetrené peniaze chcú nasmerovať naspäť do škôl vo forme investícií.

Ich plán je zamerať sa na školy, ktoré sa dlhodobo nezhodujú s demografickým vývojom a aj na tie, ktoré ponúkajú výrazne vyšší počet voľných miest, ako je dopyt po danom štúdiu. Znížením počtu škôl by aj podľa analytikov z Útvaru hodnoty za peniaze pri Ministerstve financií SR mohol štát ušetriť.

Igor Bukovský plošné testovanie ignoruje: Testovať sa nepôjdem, nemáme na to dôvod!
Známy slovenský odborník na zdravú výživu Igor Bukovský svojimi názormi pred pár týždňami niektorých ľudí doslova pobúril, teraz je odhodlaný neísť sa testovať, Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.