Irán pridal na čiernu listinu troch amerických diplomatov kvôli „teroristickým činom“, deň po tom, čo USA uvalili sankcie na Teherán
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Americký veľvyslanec v Iraku a ďalší dvaja americkí diplomati boli zasiahnutí sankciami zo strany Iránu za údajnú „koordináciu teroristických činov“, pričom išlo o reakciu Iránu na to, že USA pridali na čiernu listinu iránskeho úradníka, informuje portál RT.


„Americký veľvyslanec v Iraku Matthew Tueller mal ústrednú úlohu pri koordinácii teroristických činov v Iraku i mimo neho, pri trestnom atentáte na generála Solejmáního a pri presadzovaní sankcií voči našim ľuďom,“ uviedol v piatok hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Khatibžade.



"Irán ho dnes a ďalších dvoch zapojených predstaviteľov označil. Protiírske kroky nezostanú bez odozvy," dodal Khatibžade.

Irán tiež potrestal sankciami Tuellerovho námestníka Stevea Fagina a konzula v meste Erbil, Roba Wallera.

Teherán trojicu obvinil z „účinnej účasti na organizovaní, finančnej podpore, riadení a páchaní teroristických činov proti záujmom vlády alebo občanov Iránskej islamskej republiky“.

Vedci odhalili „trik“, vďaka ktorému je koronavírus oveľa infekčnejší ako jeho predchodca SARS
Vedci odhalili tajnú zbraň, ktorú používa SARS-CoV-2, vďaka ktorej je oveľa infekčnejšia ako jej predchodca SARS-CoV pred 17 rokmi, čo by mohlo potenciálne odhaliť nové spôsoby boja proti šíreniu pandémie, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Tento krok prichádza deň po tom, čo Washington zaradil iránskeho veľvyslanca v Iraku na čiernu listinu a tvrdí, že pracoval pre vojenskú jednotku, ktorú označili za „teroristickú bunku“.

Americké ministerstvo financií obvinilo úradníka z výcviku miličných skupín v Iraku s iránskymi Zbormi revolučných gárd (IRGC), ktoré USA minulý rok označili za teroristické.

Washington vo štvrtok taktiež uvalil tresty na päť iránskych subjektov vrátane pobočky ozbrojených síl s odvolaním sa na „drzé pokusy“ ovplyvniť volebný proces USA.

Rusi pracujú na spoločnej supervakcíne proti Covid-19 a chrípke
Vakcína, ktorá funguje súčasne proti chrípke i koronavírusom? Určite nie zázrak, už je vo vývoji. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Ivan Brožík