V Domove sociálnych služieb Sabinov zaznamenali úmrtie 60-ročnej klientky, nakazených je 124 klientov a zamestnancov
24 | 10 | 2020 I SITA

V Domove sociálnych služieb (DSS) v Sabinove potvrdili po PCR testovaní viaceré prípady ochorenia na Covid-19. Celkovo tam evidujú pozitivitu u 84 prijímateľov sociálnych služieb a 40 zamestnancov. Zariadenie zaznamenalo úmrtie jednej klientky. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.


Ako konkretizovala, 60-ročná žena zomrela dnes v nemocnici, kde ju hospitalizovali krátko po PCR testovaní uplynulý štvrtok. V starostlivosti ústavného zdravotníckeho zariadenia sú ďalší traja klienti. Mierne symptómy ochorenia má podľa nej 13 klientov zariadenia, ostatní sú bezpríznakoví.

DSS v Sabinove je v karanténe rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) už viac ako týždeň. Stalo sa tak krátko po zistení dvoch na Covid-19 pozitívnych zamestnancov a následnom preventívnom pretestovaní kontaktov antigénovými testami, ktoré odhalili ochorenie u 70 prijímateľov sociálnych služieb a 15 zamestnancov zariadenia. Uplynulý štvrtok prebehlo presnejšie PCR testovanie celého zariadenia, ktoré potvrdilo pozitivitu u väčšiny prípadov.

Aké sú plusy a mínusy plošného testovania podľa profesora Krčméryho
Nad testovaním Slovenska počas dušičkového víkendu stále visia otázniky. Pilotná časť projektu v najviac postihnutých okresoch sa stretla s obrovským záujmom, ale názory na celoplošné zachytávanie infekčných ľudí sú stále rozporuplné. Ako to vidí... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Aktuálne sa v spolupráci s hygienikmi v sabinovskom zariadení prijímajú ďalšie opatrenia s tým, že RÚVZ už nariadil pokračovanie karantény. „V izolácii priamo v DSS zostáva 87 klientov a 30 zamestnancov. Prijímatelia s ochorením na Covid – 19 sú izolovaní od ostatných v tzv. červených zónach. Vo všetkých budovách domova prebieha zvýšená dezinfekcia a dôsledne sa dodržiava pandemický plán,“ skonštatovala Jeleňová.

K dnešnému dňu PSK eviduje ochorenie Covid- 19 v desiatich zariadeniach sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Jednotlivé prípady domácej karantény zamestnancov a izolácie klientov, bez väčších ohnísk, registruje v domovoch v Starej Ľubovni, Stropkove, Prešove, Svidníku, Legnave, Dúbrave, Jabloni, v Humennom a v Batizovciach.