Ficov "super" biznis na Kube: Finančníci zarobili a štát sa bude musieť trápiť s dlhmi
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Počas tohoročnej jesene mala Kuba začať splácať istiny z úverov, ktoré si vzala na projekty dohodnuté bývalým predsedom vlády Robertom Ficom. Miesto toho požiadala o prvý odklad a situácia sa môže zopakovať aj pri ďalšom kontrakte.


Bývalý premiér Robert Fico viackrát navštívil Kubu, aby skupine slovenským podnikateľov otvoril dvere tejto karibskej krajiny. Z jeho snahy však nakoniec profitovala najmä jedna firma, a to energetická spoločnosť SES Tlmače. Tá podľa Aktuality.sk patrí do impéria finančníka Daniela Křetinského, ktorý s pomocou skupiny J&T vybudoval najväčšie energeticko-priemyselné zoskupenie podnikov v rámci celého Slovenska a Česka.
Súkromníci zarobili, vymáhať bude štát!

Teraz však hrozí, že finančná podpora, ktorú dostali SES Tlmače, sa nám vôbec nemusí vrátiť. V praxi by to znamenalo, že kým súkromná firma finančníkov dostala vládnu podporu a zarobila, dlhy a ich vymáhanie zostanú na pleciach štátu. SES Tlmače i vďaka Ficovmu lobingu získali na Kube dve veľké zákazky na modernizáciu tamojších zastaralých tepelných elektrární. Keďže ide o celkom rizikovú krajinu, firma dostala podporu od štátnej Eximbanky. V jednom prípade dala bankovú záruku na úver a v druhom rovno úver poskytla.

Dokopy išlo o asi 170 miliónov eur. Viacerí odborníci už vtedy upozorňovali, že ide o veľký balík peňazí vzhľadom na rizikovosť ekonomiky karibského štátu. Medzitým sa Havana dostala do veľkých problémov. Okrem koronakrízy, ktorá postihla životne dôležitý cestovných ruch, ťahá kubánsku ekonomiku ku dnu aj sprísnené embargo zo strany USA.

Keď SMER podľa vás kradol, "tak máte ešte ďalších sedem miliárd oproti nám“, vytkol Fico Krajniakovi
Z dialógu ministra práce Krajniaka s expremiérom Ficom v relácii RTVS O päť minút dvanásť redakcia HD vyberá... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Splatia súkromný biznis daňoví poplatníci?

Práve na jeseň tohto roku mala začať Kuba splácať istiny z úverov, ale v jednom prípade už požiadala o odklad splátok, a pravdepodobne tak spraví aj v druhom prípade. Otázne teraz zostáva, čo s týmito dlhmi bude a kto v konečnom dôsledku zaplatí za biznis, teda či to budú daňoví poplatníci alebo sa štátu predsa len podarí niečo z dlhu vymôcť. Ministerstvo financií spolu s Eximbankou pripúšťajú, že pohľadávky voči Kube patria medzi rizikové práve vzhľadom na tamojšiu aktuálnu hospodársku situáciu.

Na druhej strane odmietajú, že by Slovensko malo o tieto peniaze úplne prísť a biznis súkromnej firmy SES Tlmače by nakoniec zaplatili daňoví poplatníci. Našou poistkou by mala byť nová zmluva o konsolidácii ekonomických vzťahov, ktorou sa nedávno zaoberala vláda. Vďaka tejto dohode môžu prejsť všetky pohľadávky medzi Eximbankou a Banco Nacional de Cuba na slovenskú vládu a kubánsku vládu.
Alternatívou patenty na kubánske lieky

„Obrazne povedané máme nohu vo dverách. Vďaka tejto zmluve môžu prejsť pohľadávky na vyššiu úroveň. Zároveň si dohadujeme kolaterál, ktorým bude kubánska strana ručiť, pokiaľ by nemohla, nevedela alebo nechcela splácať svoj dlh,“ vyhlásila Andrea Holíková, riaditeľka odboru špecifických právnych vzťahov na ministerstve financií. Spomínaným kolaterálom by mohli byť investície do cestovného ruchu či ťažby nerastných surovín na Kube.

Alternatívnou poistkou môžu byť aj patenty na kubánske lieky. Havana totiž vlastní viacero medicínskych patentov, ktoré by sme mohli komerčne využiť. Zmluvné dokumenty podľa Holíkovej predstavujú niečo ako záchrannú sieť pre prípad, že by Kuba nemala finančné prostriedky na uhrádzanie svojich záväzkov. „V prípade, že Kuba bude splácať načas, nie je žiadny dôvod využiť tieto mechanizmy, avšak ministerstvo financií sa pripravuje na všetky možné alternatívy,“ dodala Holíková.

Fico je podľa Matoviča zlodej, čo rozkradol pol republiky
Robert Fico tvrdí, že nikdy nebol podozrivý zo žiadnej ekonomickej trestnej činnosti, premiér sa mu vysmieva. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Peter Haluza

Kuba si uvedomuje, že dlhy musí splatiť

Ministerstvo financií tvrdí, že sa mu podarilo vyrokovať s Havanou veľmi dobrú pozíciu oproti iným krajinám. Dôvodom je historická previazanosť na naše strojárstvo. Československé firmy totiž v minulosti pomáhali vybudovať kubánsku energetickú sieť a teraz ju potrebujú obnovovať, keďže je už prakticky za hranicou životnosti. Podľa Holíkovej si preto Havana uvedomuje, ako je pre nich existenčne dôležité, aby nakoniec voči nám splatili svoje podlžnosti, ak Kuba potrebuje obnoviť energetiku. Bez nej by im mohla skolabovať celá ich labilná ekonomika.

Kuba doposiaľ splácala úroky, avšak v jednom projekte sa už dohodla na jednoročnom odložení splácania istiny. Podobný scenár, teda odloženie splácania istiny, zrejme čaká aj ďalší projekt. „Vzhľadom na koronakrízu došlo k objektívnemu posunu termínov. Všetky technológie v prípade projektu Felton sú už vyrobené a dopravené na miesto. Kubánski pracovníci ju však nemôžu montovať dokopy, pretože slovenskí odborníci, ktorí musia vykonávať dozor, nemôžu vycestovať pre obmedzenia súvisiace s koronakrízou,“ opisuje pre Aktuality.sk problém Eximbanka.
Obe strany sa dohodli na rýchlom riešení

Bývalý šéf Eximbanky Dušan Keketi odmieta, že by pri poskytovaní podpory pre kubánske projekty asistoval politický tlak. Keketi viedol Eximbanku v čase, keď dala úver na realizáciu druhého projektu Felton. Bývalý šéf banky vysvetľuje, že išlo o havarijný stav technológie, tak sa všetky strany obchodu dohodli na rýchlom riešení. „Všetky podmienky úveru schválil vtedajší manažment, dozorná rada, ako aj a ministerstvo financií. Navyše záruku dala aj vláda v Havane,“ obhajoval sa Keketi s tým, že v tom čase Kuba splácala svoje podlžnosti s ohľadom na viac ako 15-ročnú históriu vzťahov medzi Eximbankou a touto karibskou krajinou.

Majiteľ SES Tlmače, ako i manažment sa pre Aktualkity.sk k vzniknutej situácii odmietli vyjadriť. „Z pozície akcionára nekontrolujeme ani nemanažujeme biznis ani operatívu SES Tlmače na dennej báze, preto odporúčam, aby ste sa obrátili priamo na firmu,“ odkázala pre Aktuality.sk hovorkyňa EP Industries Kristína Málková. Avšak samotná spoločnosť nám na naše zaslané otázky neodpovedala.

Raši: Ochrana slovenských investícií na Kube je pre nás kľúčová
13 | 05 | 2019

Takéto riešenie by sa už nemalo opakovať

Celý biznis s Kubou, ktorý dohadoval bývalý premiér Fico, hodnotí analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli veľmi negatívne. „Ide o veľmi nešťastné riešenie, ktoré by sa určite nemalo opakovať. Štát preberá riziko za súkromného investora s cieľom podpory podniku, ktorý by inak mohol prechádzať transformáciou a prerodom na nové technológie, ktoré majú budúcnosť. V tomto by bola prípadná pomoc štátu oveľa zmysluplnejšia. Zároveň ide o politickú podporu súkromnému podniku, čo dostáva aj konkurenciu a iné firmy do prípadnej nevýhody a zároveň vytvára riziko straty pre štát,“ vysvetlil Reguli.

Ako ďalej dodal, Eximbanka ponúka záujemcom o export podporu z hľadiska rôznych poistných produktov a tie by mal na seba prevziať priamo podnik alebo sa pokúsiť o súkromné poistenie. „Význam pre Slovensko je v tomto smere minimálny s ohľadom na možné finančné straty,“ uzavrel Reguli pre Aktuality.sk.

„Stiahni sa z biznisu!“, radil Haščák Kočnerovi
Komunikáciu medzi šéfom investičnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom a obvineným Kočnerom zverejnil denník SME. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | redakcia