Budúcnosť Izraela závisí od znovuzvolenia Trumpa (Joel B. Pollak)
24 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Joela B. Pollaka (Breitbart)





Nie je prehnané tvrdiť, že ak by Hillary Clintonová zvíťazila vo voľbách v roku 2016 a politika USA voči Izraelu by pokračovala smerom, ktorý viedol prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden, Izrael by čelil rastúcej teroristickej hrozbe na každej hranici, bezprostredne hroziacemu nebezpečenstvu vojny s Iránom a vyhliadke na diplomatickú izoláciu a ochromujúce bojkoty medzinárodného spoločenstva.


Prezident Trump to všetko dramaticky otočil. Trump navštívil Západný múr v roku 2017 a stal sa prvým  americkým prezidentom vo funkcii, ktorý tak urobil. Potvrdil židovské spojenie s Jeruzalemom po tom, čo Obama povolil Rade bezpečnosti OSN prijať rezolúciu, v ktorej vyhlásil prítomnosť Izraela v Starom meste za nezákonnú. (Hovorilo sa, že Biden osobne loboval na Ukrajine, aby podporila rezolúciu.)

Neskôr v tom roku začal Trump proces sťahovania amerického veľvyslanectva do Jeruzalema pričom uznal, že bolo vždy hlavné mesto Izraela. Keď sa v máji 2018 formálne otvorilo nové veľvyslanectvo, ustanovenie zahraničnej politiky predpovedalo, že terčom teroristických útokov sa stanú ďalšie veľvyslanectvá a USA stratia diplomatickú kontrolu nad týmto regiónom.

Erdogan vyhlasuje vojnu Arabom (Khaled Abu Toameh)
Komentár Khaleda Abu Toameho (Gatestone Institute) Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Nič z toho sa nestalo - a to ani vtedy, keď Trump uznal izraelskú zvrchovanosť nad Golanskými výšinami. Namiesto toho Trump tým, že pevne stál na strane Izraela, preukázal, že USA podporia svojich regionálnych spojencov. Dnes je v Izraeli mier a má normalizované vzťahy s rastúcim počtom arabských štátov, najmä so SAE a Bahrajnom.

Trump tiež znížil hrozbu teroru proti Izraelu a oklieštil prostriedky, ktoré podporovali palestínskych teroristov. Hamas, ktorý po zvolení Obamu (2008, 2012 a 2014) išiel trikrát do vojny proti Izraelu, bol pomerne pokojný. ISIS, ktorý kedysi na severe Izrael ohrozoval, zničili USA v Sýrii. A Hizballáh, ktorému Obama pomohol tým, že mu umožnil prať peniaze prostredníctvom zločinu, je v Libanone po masívnom augustovom výbuchu v Bejrúte čoraz nepopulárnejší.

Najdôležitejšie zo všetkého je, že Trump odstúpil od iránskej jadrovej dohody, ktorá by umožnila Iránu stať sa nukleárne vyzbrojeným režimom zhruba po desaťročí - aj keby Irán dodržal podmienky. Ako poukázal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, režim pokračoval napriek dohode o jadrovom programe. Irán tiež pokračoval vo vývoji balistických rakiet s jadrovým účinkom a na financovanie svojich vojenských operácií použil miliardy aktív a hotovosti z dohody.

Prečo Palestínčania neprijmú rady od Arabov (Khaled Abu Toameh)
Komentár Khaleda Abu Toameho (Gatestone Institute) Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Namiesto dohody Trump znovu zaviedol tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu, ktoré režim priviedli na pokraj kolapsu. Vyhol sa prehnanej reakcii na iránske úsilie podnietiť USA k vojne, potom vylúčil generála Qasema Soleimaniho, vodcu teroristických Zborov iránskych revolučných gárd a architekta regionálnych ambícií Iránu. Iránska odpoveď - streľba raketami na americké jednotky v Iraku - bola povrchná a ukazovala na slabosť režimu.

Trump tiež pomohol americkým Židom v boji proti antisemitizmu, najmä prostredníctvom výkonného nariadenia, ktoré Židom umožňuje plnú ochranu zákonov o občianskych právach - najmä v areáli univerzít.

Izrael dnes stojí na prahu novej éry mieru a prosperity. Ak bude Trump znovu zvolený, Irán zostane pod silným tlakom. Viac arabských štátov uzavrie mier s Izraelom. A Palestínčania si budú musieť zvoliť cestu mieru, namiesto toho, aby sa usilovali o antiizraelskú správu.

Ďalší krok Iránu: Transfery zbraní do Južnej Ameriky (Joseph M. Humire)
Komentár Josepha M. Humirea (Gatestone Institute) Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Ak zvíťazí Biden, vráti späť neúspešnú politiku „dištancovania sa“ od Izraelu. Medzi jeho poradcov pre zahraničnú politiku patria tí istí ľudia, ktorí sprostredkovali iránsku dohodu; jeho prechodný tím zahŕňa demokratov, ktorí otvorene pohrozili znížením pomoci Izraelu. Biden obnoví neúspešný prístup predchádzajúcej administratívy a premrhá potenciál, ktorý politika prezidenta Trumpa vytvorila.

S ďalšími štyrmi rokmi Trumpa pri moci si Izrael môže konečne vychutnať mier. Budúcnosť Izraela je na hlasovacom lístku roku 2020.

Joel B. Pollak je hlavným redaktorom v Breitbart News a hostiteľom Breitbart News Sunday. Jeho najnovšou elektronickou knihou sú Trumpovské cnosti: Poučenie a odkaz predsedníctva Donalda Trumpa. Jeho nedávna kniha ČERVENÝ NOVEMBER rozpráva príbeh demokratických prezidentských primárok z roku 2020 z konzervatívnej perspektívy. Je víťazom štipendia pre absolventov žurnalistiky Roberta Novaka 2018.

Jedna vojna a šesť porazených (Amir Taheri)
Komentár Amira Taheriho (Gatestone Institute) Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Diana Zaťková