ŠKANDÁL: Trnavský podnikateľ dodávajúci milióny koronatestov podnikal so štátnym tajomníkom!
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Trnavský obchodník s medicínskymi potrebami sa s jedným vysokopostaveným politikom súčasnej koaličnej vlády predsa len pozná. A to už dosť dlho.


Peter Krajčovič, vlastník firmy Eurolab Lambda, ktorá dodáva štátu na celoplošné testovanie tri štvrtiny testov za vyše 43 miliónov eur, síce žije a podniká v Trnave a spoluvlastní aj tamojšiu školu Besst, ktorú navštevujú dcéry premiéra Igora Matoviča, no už skôr odmietol, že by mu mal k tomuto kontraktu pomôcť predseda vlády. Zdôraznil aj to, že sa nepoznajú, píše portál e.dennikn.sk.
Pomohol k biznisu štátny tajomník?

S jedným vysokopostaveným politikom súčasnej koaličnej vlády sa však trnavský obchodník s medicínskymi potrebami predsa len pozná. A to už dosť dlho. Trnavskú školu Besst totiž Krajčovič deväť rokov spoluvlastnil s terajším štátnym tajomníkom podpredsedu vlády pre legislatívu Martinom Hypkým, ktorého na tento post nominovalo hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Krajčovič školu síce založil v lete roku 2009 s inými štyrmi spoluvlastníkmi, no hneď od júla 2010 sa k nim ako šiesty spoluvlastník pripojil aj Hypký. Svoj podiel si v škole ponechal až do mája minulého roku.

Denník E sa preto zaujímal, či k obrovskému kontraktu na dodávku testov, ktorý je zhruba deväťnásobne vyšší ako celoročné tržby firmy Eurolab Lambda, nepomohol Krajčovičovi napokon nejakým neštandardným spôsobom práve Hypký.

ŠKANDÁL: Štát ide nakupovať testy od neznámej firmy z Trnavy, ktorá je navyše dlžníkom štátu!
Na sociálnej sieti sa objavila nahrávka rozhovoru, ktorá okamžite spustila veľkú debatu týkajúcu sa nákupu veľkého množstva testovacích sád. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hmotné rezervy protekciu odmietajú

Vedenie firmy Eurolab Lambda síce potvrdzuje, že obaja muži sa z obdobia, keď spoluvlastnili školu Besst, poznajú, no akúkoľvek protekciu a pretláčanie zo strany nominanta Sme rodina odmieta. „Samozrejme, že pán Hypký nijako našej firme s týmto kontraktom nepomáhal a nijakým spôsobom sa do neho nezapájal. Obaja iba spolu v minulosti podnikali, ale nič viac za tým nehľadajte,“ reagoval podpredseda predstavenstva firmy Viliam Krajčovič.

Zasahovanie štátneho tajomníka Hypkého do výberu dodávateľa rýchlotestov odmietol pre Denník E aj Ján Rudolf, ktorý je šéfom správy štátnych hmotných rezerv, obstarávateľa týchto testov. O výbere firiem na dodávku testov rozhodovala podľa neho komisia, ktorej členov obsadilo iba ministerstvo zdravotníctva či Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, no Hypký na výber nemal žiadny dosah.
Vysvetľovať sa akosi nechce nikomu

Rudolf odmietol utajené zasahovanie aj s tým, že dlhodobo si buduje slušnú reputáciu a vôbec mu to nestojí za to, aby si ju pokazil nejakým takýmto kšeftom. Hmotné rezervy sú pritom v rezorte inej strany – spravuje ich SaS ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Hypký, ktorý žije v Trnave, na otázky Denníka E počas troch pracovných dní nezareagoval, aj keď mu ich zaslali cez tlačové oddelenie úradu vládu, úrad podpredsedu vlády Holého i centrálu Sme rodina. Denníku E po telefonáte ešte v stredu sľúbili odpovede aj pracovníci jeho kancelárie s tým, že sú o otázkach k jeho vzťahu s majiteľom firmy Eurolab Lambda informovaní, no doteraz žiadne reakcie od štátneho tajomníka neprišli.

Hypký pritom prešiel na úrad Štefana Holého z privátneho sektora. Dovtedy sa dlho venoval manažovaniu privátnych spoločností. Naposledy pracoval pre seneckú fabriku nórskeho výrobcu technológií pre potravinársky priemysel Tomra, v ktorej pôsobil 15 rokov.

Matovič je spokojný: Rýchlotesty pre Slovensko sa v Kórei práve nakladajú
Slovensko sa pripravuje na najväčšiu zdravotnícku testovaciu akciu vo svojich dejinách. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prečo je kontrakt podľa Krajčoviča v poriadku

Krajčovič čistotu svojho kontraktu na dodávku testov obhajoval hneď viacerými argumentmi:

  • Eurolab Lambda bola oslovená na rokovacie konanie priamo zo strany správy štátnych hmotných rezerv. Žiadny politik jej kontrakt nechystal.

  • Cena za jeden test (4,35 eura) má byť pre štát podľa Eurolabu Lambdy veľmi výhodná. Má byť dokonca nižšia ako pri iných násobne objemnejších nákupoch testov, ako to je v prípade Slovenskej republiky. Trnavská firma pritom štátu dodáva celkovo desať miliónov testov.

  • Eurolab Lambda má na medicínskom trhu 17-ročnú históriu. Diagnostiku, servis a aplikačnú podporu zabezpečuje stovkám laboratórnych prístrojov vo všetkých tunajších laboratórnych sieťach – Medirex, Alfamedical, Synlab, Agel i Klinická biochémia. Od svojho vzniku je aj partnerom štátnych zdravotníckych zariadení a tisícok ordinácií lekárov.

  • Firma sa do boja s koronavírusom aktívne zapojila už na jar, v prvej vlne pandémie sa na Slovensku stala významným dodávateľom extrakčných prístrojov a cyklérov pre RT-PCR a PCR diagnostiky s trhovým podielom na úrovni 20 percent. Polovica odberov sa doteraz na Slovensku urobila odberovými súpravami od tejto firmy. Eurolab Lambda dodala na Slovensku státisíce odberových súprav na diagnostiku covidu-19 metódou RT-PCR.

  • Juhokórejská firma SD Biosensor, od ktorej teraz dodáva Eurolab Lambda testy pre Slovensko, patrí medzi priekopníkov v oblasti vývoja a výroby rýchlych testov. Už dávnejšie prišla na trh aj s testmi na SARS, chrípku H1N1pdm09, ebolu Zaire či MERS-CoV a ziku.

  • V oficiálnom príbalovom letáku výrobcu dodaných testov je uvedená senzitivita 96,52 %, tá bola podľa majiteľa Eurolabu Lambdy stanovená na základe retrospektívnej štúdie pozitívnych výsledkov, ktoré boli porovnané s komerčným RT-PCR testom.


Viacerí domáci odborníci však podľa portálu e.dennikn.sk takúto vysokú citlivosť dodaných testov spochybnili.

Bukovský vyzval odborníkov, aby sa postavili proti celoplošnému testovaniu: Skončí to medzinárodným fiaskom!
Premiér by nás mal prestať šikanovať a terorizovat svojimi nápadmi, hovorí Dr. Bukovský. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič