Rusko sa pripravuje na najrýchlejšiu cestu s posádkou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (FOTO)
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Na štartovaciu plošinu už bola umiestnená ruská kozmická loď Sojuz, ktorá má v rekordnom čase dostať posádku nasledujúcej misie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informuje portál RT.


Prípravy na štart, ktorý je naplánovaný na budúcu stredu, prebiehajú na štartovacej rampe 31 na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane. Raketa Sojuz-2.1a a posádková loď Sojuz MS-17 boli v nedeľu ráno prevezené z montážnej haly, informovala ruská vesmírna agentúra Roscosmos.



Po oddelení sa kozmická loď s tromi posádkami na palube vydá na cestu k ISS. Aj keď je povaha misie bežná, samotná cesta vyniká plánovanou rýchlosťou. Letový plán obsahuje iba dve dráhy pred stretnutím s vesmírnou stanicou a bude trvať niečo málo cez 3 hodiny.

Misie s posádkou v orbitálnom laboratóriu v súčasnosti trvajú približne šesť hodín medzi vzletom a pristátím. Vesmírne nákladné lode Progress však podnikajú rýchlejšie zásobovacie cesty od roku 2018, keď Progress MS-09 dorazil do svojho cieľa za približne 3 hodiny a 40 minút.

Posádku stredajšieho štartu tvoria ruskí kozmonauti Sergej Ryzhikov a Sergey Kud-Sverchkov a astronautka NASA Kathleen Rubinsová.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár