Putin tvrdí, že osobne požiadal, aby bol Navaľnyj kvôli liečbe premiestnený do Nemecka
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vladimir Putin poprel účasť Ruska na údajnej otrave Alexeja Navaľného a uviedol, že sám žiadal prokurátorov, aby umožnili protikorupčnému aktivistovi, na ktorého sa vzťahovali cestovné obmedzenia, odletieť na ošetrenie do Nemecka, informuje portál RT.


"Keby ho tu niekto chcel otráviť, bolo by nepravdepodobné, že by bol poslaný na ošetrenie do Nemecka, však?" Spýtal sa Putin vo štvrtok prostredníctvom odkazu na videu pre Valdajský medzinárodný diskusný klub.

"Mohli sme mu ľahko zabrániť v odchode. Bol pod cestovnými obmedzeniami,“ pripomenul Putin v súvislosti s prísnymi opatreniami zavedenými v rámci prípadu, ktorý sa začal proti Navaľnému toto leto.

Podľa prezidenta, keď ho Navaľného manželka požiadala o povolenie letu manžela do Nemecka, okamžite požiadal generálnu prokuratúru, aby takúto možnosť preskúmala.

Putin sa obul do propagandistov: "Demokraciu nemožno importovať..."
"Demokraciu nemožno importovať, možno ju postaviť iba na národnej identite a zvrchovanosti", vyhlásil Vladimír Putin v prejave na Valdajskom klube. Ruská občianska spoločnosť podľa neho bude v budúcnosti hrať kľúčovú úlohu pri rozvoji... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Putin kritizoval nemecké úrady - ktoré trvajú na tom, že Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny nervových jedov Novičok - za to, že odmietli spolupracovať s Ruskom alebo zdieľať informácie o svojich tvrdeniach.

Moskva opakovane žiadala Berlín, aby jej poskytol vzorky a oficiálne výsledky testov, pričom trvala na tom, že potrebuje dôkazy na začatie trestného konania týkajúceho sa údajnej otravy aktivistu. "Ale oni nám nič nedali. Ako to môžete vysvetliť?“ Počudoval sa Putin.

Navaľnyj, ktorý sa medzičasom dostal z kómy a bol prepustený z nemocnice, uviedol, že o výsledku, ku ktorému dospeli jeho nemeckí lekári, nepochyboval a Putina osobne obvinil z pokusu o vraždu. EÚ uvalila sankcie na niekoľkých ruských predstaviteľov, o ktorých sa domnievala, že stoja za údajným sprisahaním.

Moskva začne masové očkovanie proti Covid-19 koncom decembra
Moskva dostane prvé veľké dodávky vakcín proti Covid-19 v novembri a masové očkovanie v ruskej metropole začne podľa jej primátora Sergeja Sobyanina v decembri a januári, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár