Nehráte fér, pán premiér. Výzva na odvolanie ministra zdravotníctva a ospravedlnenie sa Matoviča
23 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Eduard Chmelár v otvorenom liste vyzýva predsedu vlády Igora Matoviča, aby sa ospravedlnil občanom a zároveň odvolal Mareka Krajčího z postu ministra. Premiér však na štvrtkovej tlačovej besede k lockdownu prízvukoval, že za šéfom rezortu zdravotníctva stojí.


Chmelár na sociálnej sieti píše, že Matovič „v jednom zo svojich nespočetných statusov“ ľudí nabádal, aby sa namiesto vytvárania dusnej atmosféry a mudrovania venovali užitočnejším aktivitám. „Súhlasím – čo keby ste začali od seba? Je totiž priam neuveriteľné, ako ste v rekordne (to slovo máte radi) rýchlom čase dokázali zjednotiť slovenskú spoločnosť – proti sebe“, uvádza Chmelár.

Chmelár je presvedčený, že väčšina obyvateľstva chápe vážnosť situácie v našich nemocniciach a mnohí chcú i pomáhať. „To, čo ich však hnevá, uráža a mätie, je váš spôsob komunikácie, nedostatok informácií, vaša neschopnosť vysvetliť ľuďom, čo sa deje, stanoviť jasné pravidlá a nemeniť ich z hodiny na hodinu alebo aspoň zo dňa na deň,“ myslí si politický a mediálny analytik.

Spúšťa sa nátlaková akcia na zvrhnutie premiéra
Exminister Juraj Draxler vyhlásil vo svojom statuse na Facebooku, že do konca roka spustí nátlakové akcie na zvrhnutie premiéra a k tomu platformu na facebooku. Vyzýva ľudí, aby sa pridali. „Nebojte sa, budete so mnou v bezpečí“,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


„To, čo ich rozhorčuje, sú vaše nesystematické nápady, ktoré (neklamme si) nekonzultujete s odborníkmi, ktorých staviate pred hotovú vec,“ poukazuje Chmelár. Podľa neho sa naše vedecké kapacity za premiéra hanbia ako „americkí epidemiológovia za Donalda Trumpa“ a odmietajú mu robiť komparz, keď sa „chvastá ich úspechmi a neúspechy zvaľuje na iných“.

Chmelár ďalej upozorňuje, že odborníci po konzíliu odporúčali tvrdý lockdown. „Napriek tomu, že tieto postoje opreli o hrozivé až hororové exaktné údaje a trendy, vstúpili ste im do toho aj s Richardom Sulíkom neodborne a politicky,“ pokračuje vo svojom liste. Podľa neho výsledkom tohto „chaotického mačkopsa“ bude, že sa tvrdému lockdownu aj tak nevyhneme. Len si predĺžime trápenie o niekoľko týždňov, ale s vyššími nákladmi a možno i obeťami.

„Za tých pár mesiacov, čo vás trpíme vo funkcii, ste už stihli mať konflikt s každým: nielen s opozíciou, ale aj koaličnými partnermi, prezidentkou, lekármi a čo je najhoršie, urážate samotných občanov,“ konštatuje Chmelár. Podľa neho sa Matovičovi nikdy nepodarí stmeliť spoločnosť, pokiaľ v neho nebude mať dôveru. Zároveň podotkol, že ak to premiér so snahou o celonárodné zmierenie a zomknutie myslí vážne, má pre neho radu.

Matovič si uvedomil chybu voči prezidentke. Čiastočne
Premiér sa rozhodol ospravedlniť prezidentke za to, že o plošnom testovaní informoval najprv nemeckú kancelárku. Podľa jeho statusu to vykonal v „dobrej vôli“. Okrem toho sa riadil Čaputovej želaním, aby vláda informovala až o definitívnych veciach... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


„V prvom rade začnite ospravedlnením. Pokorne sa ospravedlňte občanom Slovenskej republiky, za to, že ste ich urážali, zavádzali a zbabelo na nich zvaľovali vinu,“ odporúča Chmelár. „Po druhé, prestaňte nám klamať do očí a vyhovárať sa na iných. Ak nedokážete prevziať zodpovednosť a ísť príkladom, nie ste líder,“ nabáda ďalej. Chmelár premiérovi okrem toho vytýka „splašené reakcie“ na vznikajúce problémy. „Namiesto krízového manažmentu ste iba štatistami chaosu,“ dodáva.

Matovič podľa neho vo štvrtok prvýkrát verejne priznal, že situáciu už nemá pod kontrolou. Chmelár si však myslí, že za to nesie zodpovednosť „neschopný minister“ Krajčí. „Podľa mojich informácií overených z viacerých zdrojov vás členovia pandemickej komisie – lekári – už v polovici augusta varovali, že epidemiologická situácia sa znepokojujúco zhoršuje,“ píše Chmelár.

Odmietnutie účasti na testovaní môže byť aj legitímnym dôvodom na občiansky protest, tvrdí Chmelár
Chmelár: „Ak vláda nedokáže, že eliminovala riziko nákazy a ohrozenie zdravia počas testovania, je odmietnutie účasti legitímny dôvod na vyjadrenie občianskeho protestu, ktorý nemôže byť právne postihovaný“ Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Gabriel Matta


Ďalej pripomína, že Matovič sa o rešpekt musí pričiniť sám. Uvádza tiež príklad Francúzska, v ktorom za nezvládnutie pandémie už prokuratúra stíha premiéra aj ministra zdravotníctva. Vyjadruje tiež svoje obavy z plošného testovania, ktoré nazval „chytaním motýľov do rybárskej siete“.

„Nehráte fér, pán premiér. Preto vás žiadam, ospravedlňte sa národu za svoje chyby a urážky, priznajte zodpovednosť svojej vlády za zlyhanie, odvolajte ministra zdravotníctva a postavte na čelo rezortu epidemiológa ako krízového manažéra,“ vyzýva Chmelár.

Ak na to Matovič pristúpi, má podľa Chmelára jeho slovo, že „vám dám 30 dní zmieru“, počas ktorých ho nebude kritizovať a vyzve svojich fanúšikov, aby premiérovi ešte dali šancu. V opačnom prípade si myslí, že je len otázkou času, kedy sa ulice slovenských miest zaplnia demonštrantmi. „A tentoraz už budú žiadať vašu hlavu,“ dodáva Chmelár.

Harabin podal trestné oznámenie na premiéra Matoviča!
Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podal 21. októbra trestné oznámenie na Igora Matoviča za trestný čin nátlaku podľa § § 192 ods. 1), 4) písm. d) Trestného zákona Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.