Získali sme video, ktoré zaznamenalo haváriu F-35B US Navy
21 | 10 | 2020 I

Mariňáci mali smolu, počas tankovania sa im zrútil stroj F-35B 


Zverejňujeme pravdepodobne jediné video, ktoré zachytáva následok nehody, ktorá sa stala cca pred týždňom v oblakoch nad kalifornskú pevninou. Podľa oficiálneho vyjadrenia leteckej základne Yuma, ktorá spadá pod Americkú námornú pechotu, došlo počas utorkového cvičenia tankovania počas letu k nehode. Podrobnosti pridáva armyweb.cz

Podľa oficiálnych informácií malo dôjsť ku kolízii medzi tankerom KC-130 a supermoderným stíhacím lietadlom F-35B. Kým tanker po kolízii pristál "viacmenej" bezpečným spôsobom, F-35ka také šťastie nemala, ako si môžete sami pozrieť na videu nižšie.



Video: Cvičné tankovanie za letu sa zvrtlo a mariňáci prišli o F-35B / YouTube

Piloti tankovacieho špeciálu dokázali s poškodeným strojom pristáť, hoci uprostred polí a so značným poškodením lietadla. Pilot stíhačky také šťastie nemal, musel sa katapultovať a F-35B sa následne nekontrolovane zrútila k zemi. Zatiaľ nie je úplne jasné, kde presne sa nehoda stala a ani nateraz nedošlo k oficiálnemu potvrdeniu straty lietadla. Podľa priloženého videa je však pomerne jasné, že okrem šrotu toho z neho príliš nezostalo.

Námorná pechota sa k pádu stíhačky príliš vyjadrovať nechce najmä s ohľadom na to, aby na miesto nehody neprúdili davy zvedavých ľudí, ktorí napríklad prahnú po nejakom suveníre, alebo z dôvodu prípadnej technickej špionáže. Oficiálnym dôvodom je potenciálne nebezpečenstvo plynúce z nebezpečných materiálov, ktoré sa môžu pri nehode lietadla tohto typu uvoľňovať do vzduchu a spôsobovať prípadné zdravotné ťažkosti.

Cena jedného lietadla F-35B sa pohybuje okolo 120 miliónov dolárov a náklady na opravu špeciálnej verzie C-130 tiež nebudú nijako nízke. Dôležité však je, že sú všetci zúčastnení v poriadku.

Bojová loď US Navy trafila rovno kanadskú nákladnú loď Rosaire A. Desgagnés
Úplne nová bojová loď triedy US Navy Freedom, ktorá je taká nová, že ešte ani nebola zadaradená do prevádzky, narazila do kotviacej kanadskej nákladnej lode v Montreale. Ide o ďalší čierny bod v povesti problémových bojových plavidiel US... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič