Ruské veľvyslanectvo odmieta najnovšie americké tvrdenia o ruských kybernetických útokoch
21 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruské veľvyslanectvo v USA odmietlo obvinenia proti šiestim ruským vojenským spravodajským dôstojníkom, ktorí boli obvinení z kybernetických útokov na olympijské hry v roku 2018, OPCW, Francúzsko, Ukrajinu a Gruzínsko, informuje portál RT.


"Je úplne jasné, že takéto príbehy nemajú nič spoločné s realitou a sú zamerané iba na podnietenie rusofóbneho sentimentu, hon na čarodejnice a špionážnu mániu v USA. Toto je charakteristická črta politického života Washingtonu už niekoľko rokov,” informovalo v utorok ruské veľvyslanectvo vo Washingtone pre tlačovú agentúru RIA Novosti.

Veľvyslanectvo reagovalo na príval usvedčujúcich obvinení zo strany amerického ministerstva spravodlivosti, ktoré v pondelok oznámilo obvinenie voči šiestim údajným Rusom - Jurijovi Sergejevičovi Andrienkovi, Sergejovi Vladimirovičovi Detistovovi, Pavlovi Valerejevičovi Frolovovi, Anatolijovi Sergejevičovi Kovaľevovi, Artemovi Valerejevičovi Ochičenkovi a Petrovi Nikolajevičovi Pliskinovi - za „sprisahanie, počítačové hackerstvo, podvody, krádeže identity a falošné registrácie názvu domény.“

Údajní ruskí agenti čelia rozsiahlym obvineniam, ktoré vychádzajú z množstva kybernetických útokov, ktoré boli zamerané na siete v mnohých krajinách, vrátane Ukrajiny a Gruzínska, pričom snažili sa podkopať olympijské hry konané pred dvoma rokmi v juhokórejskom Pchjongčchangu.

Írsko vyšetruje Facebook z možného porušenia ochrany osobných údajov detí na Instagrame
Írsko vyšetruje Facebook kvôli obvineniam, že jej dcérska spoločnosť Instagram dovolila, aby boli telefónne čísla a e-mailové adresy maloletých osôb ľahko prístupné, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Hackeri sa údajne pokúsili pomôcť ruskej vláde vyhnúť sa zodpovednosti za „použitie nervového jedu Novičok na zahraničnej pôde“, uvádza sa v odkaze na tvrdenia predstaviteľov Veľkej Británie z roku 2018, podľa ktorých išlo o „vysoko pravdepodobný krok“, že sa Moskva pokúsila otráviť bývalého dvojitého agenta a jeho dcéru toxickou látkou.

Hackeri to údajne urobili pomocou kampane „phishingu“, ktorá bola zameraná na OPCW a britských vyšetrovateľov. Rusko jednoznačne odmietlo obvinenia, že za týmto útokom stojí.

Nové obvinenia sú ďalšími ranami pre vzťah medzi Ruskom a USA, uviedol zastupiteľský úrad s tým, že Washington sa zdá byť odhodlaný na "zničenie" tohto vzťahu.

Od začiatku pandémie vo Veľkej Británii viac ľudí zomrelo doma na rakovinu, srdcové choroby a demenciu
Rakovina a ďalšie smrteľné choroby si tento rok vyžiadali vyšší počet životov v Británii, ukazujú nové údaje, pričom počas pandémie sa hospitalizácia pre nekoronavírusové stavy významne znížila, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár