Matovič varuje: Ak nebude celoplošné testovanie, nasleduje lockdown a s ním veľké ekonomické škody!
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko má podľa premiéra v súčasnej situácii iba dve možnosti. Buď zavrieme celú krajinu, alebo bude celoplošné testovanie.


Premiér Igor Matovič dnes po rokovaní vlády priznal, že pandemická situácia na Slovensku je veľmi zlá. „Ideme ako vlak, ktorému prestali fungovať brzdy. Musíme ho akýmkoľvek spôsobom zastaviť,“ povedal s tým, že ešte tento týždeň zrejme prekonáme hranicu tritisíc prípadov denne a budúci týždeň štyritisíc, informuje portál slovensko.hnonline.sk.
O najbližších krokoch sa rozhodne možno už dnes

​Ani celoplošné testovanie podľa Matoviča v tejto situácii už nemusí stačiť na to, aby sa šírenie nákazy spomalilo. Slovensko má podľa neho v súčasnej situácii dve možnosti. Buď sa zavrie celá krajina a nastane lockdown, alebo bude celoplošné testovanie. Rokovať o tom má v stredu večer pandemická komisia a konzílium odborníkov. Následne vo štvrtok ráno sa situáciou bude zaoberať aj Ústredný krízový štáb.

„Možno že dnes sa na pandemickej komisii dozvieme, že aj celoplošné testovanie je nedostatočné a musíme spustiť lockdown,“ dodal premiér, podľa ktorého stojíme pred otázkou, či spraviť testovanie alebo zaviesť lockdown. O možnosti povinnej karantény pre tých, ktorí by sa testovania nezúčastnili sa chce ešte poradiť s odborníkmi.

Zamestnávatelia odmietajú zatvorenie ekonomiky aj desaťdňovú karanténu pre neotestovaných
Drvivá väčšina zamestnávateľov odmieta, že zamestnanci, ktorí sa nepôjdu dať otestovať bude v nútenej karanténe. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Natvrdo zatvoríme všetky fabriky a všetku „nepodstatnú“ výrobu

„Musíme sa odborníkov spýtať, či bude stačiť variant testovania, že kto sa zúčastní, tak sa zúčastní, alebo projekt testovania s karanténou,“ povedal premiér a dodal, že sa obáva, aby sa testovaniu nevyhli práve ľudia s príznakmi, ktorí „covid považujú za chrípočku.“ V prípade zavedenia lockdownu by situácia na Slovensku pripomínala Španielsko na jar. „Von len nevyhnutne, nákup raz do týždňa, vyvenčiť psa,“ popísal premiér. Podľa neho by sa pri tejto ceste zatvárali aj fabriky, ktoré nie sú nevyhnutne dôležité.

Do práce by išli len zamestnanci kritickej infraštruktúry ako sú zdravotné sestry, lekári, vojaci, policajti či zamestnanci atómových elektrární. Trvalo by to minimálne tri týždne. „V prvej vlne sme mali opatrenia prísnejšie ako akýkoľvek lockdown. Áno, boli zatvorené obchody, ale nebola zatvorená žiadna výrobná firma. V Španielsku a ďalších krajinách natvrdo zatvoria všetky fabriky, všetku výrobu, ktorá nie je nevyhnutná. To znamená, že tou istou cestou by sme išli,“ dodal podľa portálu slovensko.hnonline.sk Matovič

Slovenská ekonomika padala pomalšie ako v iných krajinách EÚ
Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku klesla medzikvartálne o rekordných 11,8 percent, Slovensko sa držalo lepšie. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Pri tvrdom lockdowne si ľudia vyberajú život a nie peniaze

Škody v prípade trojtýždňového lockdownu by podľa premiéra boli na úrovni dvoch miliárd eur. „Vyhnime sa, keď sa dá, tomuto scenáru, lebo je najhorší možný, “tvrdí Matovič, ktorý ešte uviedol, že zdravie obyvateľov je potrebné ochrániť aj za cenu ekonomických škôd. „Som pripravený zobrať akúkoľvek zodpovednosť. V tom prípade je to, že si vyberáte život a nie peniaze.“

Premiér na záver varoval, že Slovensko je dva týždne za Českou republikou. „My sme dva týždne za Českom. Keď nezatiahneme ručnú brzdu, budeme tam, kde oni. Riešia, ako spaľovať mŕtvoly,“ uviedol pre Hospodárske noviny s tým, že súčasné opatrenia nezaberajú.

Ekonomika slobody pred nadmernými zásahmi štátu (Ruben Enikolopov)
Ako sa Hayek snažil vystríhať pred jazdou po „ceste do otroctva“ Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová