Viac ako 20 krajín vlastní viac ako 140 látok typu „Novičok“, uvádza ruské ministerstvo zahraničia
19 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Notoricky známy nervový jed „Novičok“, ktorý je označovaný ako ruská smrtiaca zbraň, bol prvýkrát predstavený svetu Američanmi a odvtedy ho replikovalo 20 ich spojencov, prehlásilo ruské ministerstvo zahraničia, informuje portál RT.


Štruktúru látky, ktorá je odvtedy svetu známa ako „Novičok“, predviedol americký Národný inštitút pre štandardy a technológie prvýkrát v roku 1998 na základe údajov poskytnutých Pentagónom, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo, čím odpovedalo na ďalšie odsúdeniahodné vyhlásenie nemeckého ministra zahraničia Heiko Maasa.

V priebehu rokov tento vzorec používali Američania a viac ako 20 ďalších západných krajín na výrobu zhluku až 140 variácií toxínu, ktoré možno pripísať skupine „Novičok“, uviedlo ministerstvo s tým, že na veľa z nich sa nevzťahuje Dohovor o chemických zbraniach.

„Novičok je západná značka. My ho nemáme,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Moskva pripomenula, že všetky chemické zbrane, ktoré vlastní, boli zničené ešte v roku 2017 pod „prísnou medzinárodnou kontrolou“, nad ktorou dohliada Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Vyhlásenie reagovalo na prejav, ktorý Maas predniesol v nemeckom parlamente začiatkom tohto týždňa. Nemecký minister opäť obvinil Rusko, že neposkytlo jasné odpovede na prípad Alexeja Navaľného, ​​ruskej opozičnej osobnosti, ktorá bola údajne otrávená notoricky známym nervovým agentom a následne liečená na berlínskej klinike. Maas taktiež pohrozil Moskve sankciami.

Sibírski vyšetrovatelia tvrdia, že Navaľného tím previezol fľašu s vodou, ktorá obsahovala jed Novičok, do Berlína
Údajná otrava ruskej opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného vo štvrtok priniesla nový zvrat, keď ruskí vyšetrovatelia prišli s tvrdením, že do Nemecka bola zaslaná fľaša, v ktorej sa nachádzal jed Novičok, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Rusko zasa tvrdilo, že nemôže spustiť vyšetrovanie bez dôkazov o tom, že k údajnej otrave skutočne došlo. Ministerstvo pripomenulo, že ani ruskí lekári, ktorí Navaľnému v prvých rozhodujúcich hodinách zachránili život, ani nemeckí lekári, ktorí ho ďalej liečili, nenašli stopy po otrave nervovými látkami. Tie údajne nemecká armáda našla až takmer o týždeň neskôr, dodala Moskva.

Berlín stále neposkytlo Rusku nijaké materiálne dôkazy potvrdzujúce príbeh o otrave.

Maas už skôr uviedol, že stopy „Novičoku“ boli objavené v Navaľného krvi a moči nemeckým vojenským laboratóriom, ako aj zariadeniami vo Francúzsku a Švédsku.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár