Ruská spoločnosť ALROSA, ktorá sa zaoberá produkciou diamantov, prevzala prvenstvo v globálnej produkcii
18 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruská spoločnosť ALROSA zaujala popredné miesto v globálnej produkcii diamantov počas pandémie Covid-19, uviedol prezident Vladimir Putin počas stretnutia s generálnym riaditeľom spoločnosti Sergejom Ivanovom, informuje portál RT.


„Svetový priemysel výroby šperkov a diamantov sa dostal do veľmi zložitej situácie. Mnoho konkurentov spoločnosti ALROSA prakticky zastavilo výrobu, vo veľkom prepúšťa svojich zamestnancov a je na pokraji bankrotu,“ uviedol Putin.

Dodal, že „spoločnosť ALROSA, ktorá je najväčším podnikom na ťažbu diamantov v krajine, sa stala najväčšou na svete.“

Spoločnosť ALROSA predstavuje viac ako 90 percent ruskej produkcie diamantov. Pandémia prinútila spoločnosť v máji nakrátko pozastaviť výrobu na niektorých z jej baní.

Obavy z pandémie a rastúce ceny podnecujú krajiny k hromadeniu zásob potravín
Šialenstvo nakupovania sa rozšírilo na vládnu úroveň, keď krajiny začali hromadiť jedlo v obave, že vplyv pandémie na globálne dodávateľské reťazce by mohol spôsobiť zvýšenie cien, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Podľa spoločnosti jej predaj surových diamantov v septembri medziročne vzrástol o 28 percent, na hodnotu 328,2 milióna dolárov. Predala tiež vyleštené diamanty v hodnote 7,8 milióna dolárov.

V roku 2018 spoločnosť ALROSA otvorila obrovské nové ložisko diamantov v ruskej severovýchodnej oblasti Jakutsko. Projekt zahájil prezident Putin, ktorý uviedol, že nová oblasť „posilní vedúce postavenie Ruska na globálnom trhu s diamantmi“.

Podľa ruského prezidenta „Rusko je krajinou obrovského prírodného bohatstva a diamanty Jakutska sú ďalším národným pokladom, na ktorý sme hrdí.“

Strach z najnovšieho koronavírusu? Nový kmeň pozorovaný u ošípaných má potenciál preskočiť na človeka
Univerzita v Severnej Karolíne zistila, že nový kmeň koronavírusu, ktorý spôsobuje u ošípaných choroby tráviaceho traktu - a je zvlášť nebezpečný pre ošípané - by mohol brutálne ublížiť bravčovému priemyslu a má potenciál prenášať sa na iné druhy a... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár