Rúška a sociálny dištanc tu budú možno až do júla 2021
18 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



V marci Boris Johnson uviedol, že príliv zvrátime do 12 týždňov a „pošleme zabalený koronavírus do minulosti“. V máji sa ministri chválili vakcínou do septembra. Sme teda blízko vakcíny na Covid-19? Pýta sa Guardian. 


Minulý týždeň znel premiér oveľa menej sebavedome a poslancom povedal, že vakcína proti SARS ešte 18 rokov po jeho objavení stále neexistuje. No vakcína na Covid nemusí byť ďaleko.









Štúdie

Svetová zdravotnícka organizácia sleduje 196 vakcínových štúdií. Z nich 42 prechádza klinickými testami na ľuďoch a osem je vo fáze tri - rozsiahle testy na overenie ich účinnosti. AstraZeneca a Oxfordská univerzita vyvinuli vakcínu založenú na víruse odobranom šimpanzom, avšak pokus sa zastavil na týždeň po tom, čo ochorel jeden dobrovoľník - pokračuje vo Veľkej Británii, ale nie v USA. Ďalším, spoločnosťou Novavax, sú zahájené rozsiahlejšej štúdie fázy tri po štúdii s 10 000 dobrovoľníkmi vo Veľkej Británii.


Čína a Rusko už schválili niektoré vakcíny na obmedzené použitie. Wuhanský inštitút pre biologické výrobky má vakcínu používanú pre zdravotníckych pracovníkov v Spojených arabských emirátoch a tvrdí, že čínska vláda schválila jej použitie u viac ako 100 000 ľuďoch. CanSino Biologics testuje svoju vakcínu na čínskych vojakoch.


"Rúško je symbol poslušnosti", tvrdí Milan Markovič
Známy slovenský herec Milan Markovič taktiež odmieta strašenie ľudí koronavírusom. Tvrdí, že v súčasnosti potrebujeme na vyriešenie tejto situácie skôr psychiatrov než epidemiológov. Podľa Markoviča je rúško symbolom poslušnosti a na obaloch... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Gabriel Matta

Vladimír Putin využíva pandémiu na propagandu - tvrdí, že vakcína ruského výskumného ústavu Gamaleya bola schválená v auguste (nebola), nazval ju „Sputnik V“ a ministerstvo zahraničných vecí má za to, že spustil dezinformačnú kampaň zameranú na skúšky spoločnosti AstraZeneca.


Predsedníčka pracovnej skupiny pre vakcíny Kate Bingham tvrdí, že existuje „malá šanca“, že vakcína môže doraziť do Vianoc. Očakáva však, že tu bude „začiatkom budúceho roka“. Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky musí najskôr schváliť každú vakcínu a potom je potrebné ju vyrobiť a distribuovať. Farmaceutické firmy už vyrobili milióny dávok niektorých liekov v rámci pokusu, distribúcia však môže byť komplikovanejšia.



Budem očkovaný?

Závisí to na viacerých veciach - ste starší ľudia, ste klasifikovaní ako klinicky mimoriadne zraniteľní alebo pracujete v prvej línii? Ak je to tak, pravdepodobne budete na čele poradia. Ale mladší a zdatnejší ľudia si pravdepodobne budú musieť počkať oveľa dlhšie.


Brutálny protest proti vládnym opatreniam: Krik, svetlice, slzotvorný plyn aj vodné delo!
Policajti v Bratislave síce pripravili obrovské bezpečnostné opatrenia, všetko ale bolo márne. Na uliciach sa odohrávali krvavé scény plné násilia a vandalizmu. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Svetelné osobnosti ako Sir Jeremy Farrar, riaditeľ organizácie Wellcome Trust, poukázali na to, že pre bohatšie krajiny ako Spojené kráľovstvo a USA by bolo nemorálne hromadiť vakcíny. Farrar verí, že iba 20% až 30% Spojeného kráľovstva bude spočiatku potrebovať vakcínu.



Rúška tu zostanú

Nemôžeme si byť istí, že vakcíny budú znamenať koniec lockdownov. Vedci  ho politikom odporúčajú, aby sa zabránilo šíreniu vírusu tak rýchlo, že nemocniciam dôjdu postele na ošetrenie chorých - či už majú Covid-19 alebo inú chorobu ohrozujúcu život. Prvé očkovacie látky môžu byť iba čiastočne účinné a nemusia chrániť všetkých. Vakcíny proti chrípke sú účinné iba na 50%. Možno budeme potrebovať masky a spoločenské dištancovanie sa minimálne do júla 2021.


Matovič vydiera podaním demisie, ak z plošného testovania nič nebude
Premiér Igor Matovič v sobotu zverejnil tri týždne tajný plán na celoplošné testovanie Slovákov. Jeho cieľom je odhaliť vysoko infekčných ľudí a sploštiť prudko rastúcu krivku počtu infikovaných. Je presvedčený, že tým môžeme zabrániť úplnému... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová