Nový šifrovací plán Facebooku nevyhovuje až siedmim vládam
18 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny kritizovali Facebook za plán zaviesť nový typ šifrovania správ, pričom to argumentujú tým, že tento krok umožní pedofilom slobodne zdieľať materiály o zneužívaní detí, informuje portál RT.


Americký gigant v oblasti sociálnych médií sa ocitol v centre ďalšej kontroverzie, pretože jeho iniciatíva sa údajne zameriavala na ochranu súkromia miliárd ľudí používajúcich Facebook, Instagram a WhatsApp na prudkú opozíciu Veľkej Británie a USA, ako aj ďalších krajín krajinách. Vlády tvrdia, že tento krok urobí zo sociálnych sietí bezpečné útočisko pre pedofilov a teroristov.

V nedeľu britská ministerka vnútra Priti Patelová zverejnila na portáli The Sun správu, podľa ktorej plán Facebooku „pomôže iba teroristom a pedofilom“ a obvinila technologického giganta z toho, že neprišiel s „dôveryhodnou“ stratégiou boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

Vďaka tejto zmene by bolo „takmer nemožné obnoviť internetové trestné rozhovory,“ uviedla s odvolaním sa na niektorých úradníkov. Patelová označila argumenty Facebooku za „prehnané“ a uviedla, že chce iba „privrieť oči“ pred „hrozným zneužívaním“.

Briti chcú chytať člny migrantov v Lamanšskom prielive do sietí
Podľa bývalého vysokopostaveného člena Kráľovského námorníctva, ktorého úlohou je zabrániť cestám migrantov cez Lamanšský prieplav, ministerstvo vnútra povoľuje použitie sietí na zabránenie týmto cestám na malých člnoch do Veľkej Británie,... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Londýn sa však neobmedzil iba na názory v britských médiách. Skupina Five Eyes - Veľká Británia, USA, Austrália, Nový Zéland a Kanada, ku ktorým sa tentoraz pripojili aj India a Japonsko - vydala spoločné vyhlásenie, v ktorom v podstate požaduje, aby Facebook poskytoval bezpečnostným službám zadné vrátka, ktoré im umožnia prístup k šifrovaným správam.

„Technologické spoločnosti by mali do návrhu svojich šifrovaných produktov a služieb zahrnúť mechanizmy, pomocou ktorých môžu vlády konajúce s príslušným právnym orgánom získať prístup k údajom v čitateľnom a použiteľnom formáte,“ uvádza sa vo vyhlásení a nabádajú tak technologického giganta, aby „vzájomne súhlasilo s riešením“, ktoré má údajne chrániť súkromie aj „verejnú bezpečnosť“.

O zámeroch spoločnosti Facebook plne šifrovať komunikáciu vo svojej aplikácii na odosielanie správ a Instagram Direct, okrem už šifrovaného WhatsApp, sú známe minimálne od roku 2019. Potenciálna zmena by znamenala, že nikto okrem odosielateľa správy a príjemcu by ich nemohol vidieť alebo upraviť jej obsah.

Facebook odstraňuje stovky falošných profilov viazaných na pro-Trumpovu skupinu
Sociálna sieť Facebook odstránila stovky falošných profilov, ktoré prepojila s konzervatívnou skupinou Turning Point USA za uskutočňovanie organizovaných útokov na túto stránku, vrátane pokusov ovplyvňovať verejné rozhovory zaplavením... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Diana Zaťková