Minister Krajniak žiada výrazne znížiť odvodové zaťaženie
18 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Minister Milan Krajniak  kritizuje vládne analytické tímy, ktoré podľa neho vydávajú za požiadavky Európskej únie aj veci, ktoré podľa neho od nás v skutočnosti nik nevyžaduje.


Minister práce navrhuje prudko, až o šesť percentuálnych bodov, znížiť odvody z práce a použiť na to až polovicu peňazí určených pre Slovensko z fondu obnovy. Tvrdí, že sa to dá, lebo o niečo podobné sa podľa neho snaží aj Francúzsko. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol portálu e.dennikn.sk.

Krajniak v ňom dôrazne spochybnil tézu, že hlavná časť reformných peňazí by mala ísť na školstvo. Teraz podľa neho treba zvýšiť atraktivitu našej ekonomiky a dať ľuďom viac peňazí v čistom.

"Návrh hnutia Sme rodina aj môj osobný ako rezortného ministra je, aby sme znížili sociálne odvody o šesť percentuálnych bodov takým spôsobom, že by sme Sociálnu poisťovňu zastabilizovali na úrovni platenia odvodov z práce 28,6 percenta. Sociálna poisťovňa by garantovala ďalej ako poistný systém vyplácanie starobných dôchodkov, poistenia zamestnanosti, teda kurzarbeit, a poistenia v nezamestnanosti. Ostatné doterajšie nemocenské, invalidné, garančné a úrazové poistenia by sme chceli previesť na štátne dávky. Takto vieme odľahčiť daňovo-odvodové zaťaženie práce, čím podľa mňa rapídne pomôžeme rozbehu ekonomiky po covidovej kríze. Súčasne v našej predstave je zníženie všetkých daní z príjmov, čiže fyzických aj právnických osôb, o jedno percento." Tak vsvetľuje Milan Krajniak svoju predstavu o systéme pomoci prakticky všetkým skupinám obyvateľstva.

Krajniakov rezort chce meniť zákonník práce, aj home office bude mať pracovnú dobu
Zmeniť sa má systém používania gastrolístkov , schéma tripartity, jasné kontúry dostane aj zamestnanie v štýle home office. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V konečnom dôsledku by išlo asi o jeden a pol miliardy eur ročne. "Francúzsko a Česko postupujú podobným spôsobom, ktorý je pre nás inšpiratívny. Chcú využiť peniaze z plánu obnovy na to, aby odľahčili ekonomike. Naša predstava je, že zo šesť percent by sa tri percentá uľavili zamestnávateľom ako náklady na cenu práce a tri percentá by sa uľavili zamestnancovi, takže by sa mu zvýšil čistý príjem. Zjednodušene, ak by to bol 1000-eurový plat v hrubom, znamenalo by to približne 30 eur pre zamestnanca aj pre zamestnávateľa." Argumentuje Milan Krajniak.

"V porovnaní so Slovinskom máme oveľa nižší podiel toho, čo ide ľuďom." Logicky z toho pre Krajniaka vyplýva, že keď znížime odvody a dane, pomôžeme ľuďom aj firmám. Štát bude musieť hľadať iné zdroje. Jednoducho, aby sa ekonomika naštartovala.

Krajniak predložil návrh, ktorým sa zruší monopol KOZ v tripartite
Zamestnancov aj zamestnávateľov by mali v tripartite zastupovať najmenej po tri subjekty. Ak ďalšie subjekty nespĺňajú súčasné kritérium na členstvo v Hospodárskej a sociálnej rade SR (HSR), ďalší zástupca zamestnancov alebo zamestnávateľov sa... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | SITA