Mália sa vám naše pokuty? V Čechách za nenosenie rúška až tri milióny!
18 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Česká polícia sa nemazná s nikým - nastal čas sprísniť tresty. Za nenosenie rúška hrozí pokuta až tri milióny korún.


"Nasaďte si rúško," vyzývajú policajti na jednej zo zastávok pražskej MHD ženu bez povinného prekrytia tváre. Tá odmieta, vzápätí už ale musí hliadke predložiť občiansky preukaz a uniformovaní muži vypisujú bloček s pokutou. Popisuje nekompromisnosť českej polície portál lidovky.cz.


Noste rúška a verte odborníkom, vyzval včera národ prezident Zeman. Od polície chce prísnejšie pokutovanie. Ešte nedávno sa končili podobné priestupky skôr dohováraním. Lenže zhoršujúca sa epidemiologická situácia benevolenciu ukončila. "Policajti sú si vedomí, že priestor pre riešenie priestupkov dohováraním bol už vyčerpaný a je nutné pristúpiť k prísnejším sankciám," povedal pre lidovky.cz policajný prezident Ján Švejdar.

Podporu majú v tomto ohľade strážcovia zákona aj v hlave štátu: "Požiadal som ministra vnútra Jána Hamáčka, aby Polícia ČR využila svoje oprávnenia a pokutovala nenosenie rúšok tam, kde sú povinné," povedal Miloš Zeman v piatok večer v televíznom prejave.

Z policajných čísel však podľa Švejdara nevyplýva dramatické narušovania poriadku. Od 18. septembra udelili policajti 397 blokových pokút a 662 osôb oznámili do správneho konania.

Za nenosenie rúška či porušenie karantény hrozí pokuta do 1659 eur
Za nedodržanie domácej izolácie alebo povinnosti nosiť rúško hrozí od regionálneho úradu verejného zdravotníctva pokuta vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môže polícia udeliť pokutu do 1000 eur. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | TASR