Ukrajinská spisovateľka vyznáva Banderu a žiada vyjadrovať mu úctu
15 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

„Drahý Ľvov, kde je tvoja banderovská vlajka?“ - pýta sa na sociálnej sieti ukrajinská spisovateľka Larisa Nicojová.


Ukrajinská spisovateľka Larisa Nicojová sa posťažovala na „rusifikáciu Ľvova“ a pripomína obyvateľom mesta, že Ľvov je „hlavným duchovným mestom Ukrajiny“. Viac informoval portál kp.ru.

"Milý Ľvov, hanbím sa opýtať. Kde je vaša vlajka Banderu? - Nicojová sa na svojom Facebooku obrátila na obyvateľov mesta. Spisovateľka sa v príspevku tiež sťažuje, že v meste sa táto nacionalistická vlajka nesmie vyviešať.

Oficiálna vlajka Ukrajinskej povstaleckej armády - zdroj - wikimédia


"Možno si to, obyvatelia Ľvova, nevšimnete počas svojho každodenného pomalého splývania s ruským "svetom, ale hovorím o súčasnom pohľade. Tak to je", - dodala Larisa Nicojová.

Spisovateľka dodala, že sa „tak dusila“, keď počúvala v ukrajinských školách ruštinu.

"Je to, akoby som bola v Kyjeve. Niečo, čomu nerozumiem, ste, obyvatelia Ľvova, duchovným hlavným mestom Ukrajiny alebo už nie? - rozhorčila sa Nicojová.

Web kp.ru už skôr informoval, že Larisa Nicojová spievala deťom v letnom tábore piesne z repertoáru Ukrajinskej povstaleckej armády (extrémistická organizácia, v Rusku zakázaná) a bola pobúrená, že väčšina detí považuje Stepana Banderu za „zločinca“.

Ukrajina žiada Google a Apple, aby zneprístupnili ruské aplikácie sociálnych sietí
Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) požiadala spoločnosti Google a Apple o zákaz aplikácií, na ktoré sa vzťahujú sankcie na ukrajinskom území, vrátane ruskej sociálnej siete VKontakte (VK), ktorá je najpopulárnejšou webovou stránkou v Európe,... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


(Pozn. red. HD - Stepan Andrijovyč Bandera (ukr. Степан Андрійович Бандера; * 1. január 1909, Staryj Uhryniv, Rakúsko-Uhorsko, dnes Ukrajina – † 15. október 1959 Mníchov, Nemecko) bol ukrajinský politik, jeden z vodcov ukrajinského národného hnutia na západnej Ukrajine v rokoch 1941 – 1959, hlava Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a neskôr i Ukrajinskej povstaleckej armády, ktorá po druhej svetovej vojne bojovala za vytvorenie Ukrajinského štátu. Na Nemcami obsadenom území organizoval za nemeckej podpory z ukrajinských nacionalistov oddiel Brandenburg tvorený dvoma plukmi (Roland a Nachtigal). Po napadnutí ZSSR nacistickým Nemeckom Bandera využil situáciu a 30. júna 1941 v Ľvove vyhlásil nezávislosť Ukrajiny za podpory Nemcov.)

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová