Zaniká slávna britská tolerancia, nastupuje nenávisť (Damian Wilson)
14 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Damiana Wilsona (RT)


V Spojenom kráľovstve dochádza k rozmachu trestných činov z nenávisti, pretože rasa, náboženstvo, pohlavie, brexit a Covid-19 vedú k zániku slávnej britskej tolerancie.



Protesty Black Lives Matter podnietili rast hlásených trestných činov z nenávisti, zvyšuje sa homofóbia a koronavírusy vidia nárast protičínskeho sentimentu. Moderná Británia sa bohužiaľ stala spoločnosťou, kde sa všetci navzájom nenávidíme.


Ten príjemný pocit spolupatričnosti, ktorý sme videli počas uzamknutia koronavírusom je nenávratne skutočne preč. Rodiny búchali do hrncov a panvíc, tlieskali a povzbudzovali hrdinských cudzích ľudí pri plnení nemysliteľných úloh a teraz? Teraz sa nenávidíme viac ako kedykoľvek predtým.




Nenávidíme ľudí na základe rasy. Na základe náboženstva. Na základe sexuálnych preferencií. Kvôli brexitu a dokonca obviňujeme aj človeka, ktorý vedie miestnu čínsku jedáleň, že nejako priniesol koronavírus k našim brehom.

A v prípade, že si myslíte, že je to extrémne, jedno diskusná skupina skutočne preskúmala návrh bojkotovať čínsku reštauráciu čisto na základe toho, že koronavírus sa prvýkrát objavil v Číne. A či nás vlastníci reštaurácií "jedlo so sebou" tisíce kilometrov od Wuhan môžu zámerne infikovať. Predstavte si to.

Korona sa zmenila, už nie je nebezpečná. Musíme zmeniť aj náš prístup, šíri sa Nemeckom
Nemecká televízia ARD odvysielala reportáž o Korone v Nemecku. V rozsiahlejšej reportáži sa venovali súčasnej situácii ale aj presným dátam zozbieraným od marca do dnes. Závery sú jasné: Korona už nie je nebezpečnou chorobou, naučme sa s ňou žiť.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Petra Demková


Oficiálne údaje z tohto týždňa, ktoré majú pridať olej do ohňa nenávisti ukazujú, že rasové a náboženské trestné činy z nenávisti vzrástli tento rok o osem percent, pričom v rokoch 2019 - 20 bolo zaznamenaných viac ako 105 000 trestných činov. Úradníci ministerstva vnútra tvrdia, že napriek všetkému úsiliu hnutia Black Lives Matter o zvýšenie povedomia sa tieto priestupky počas protestov v celej Veľkej Británii skutočne zvýšili.

Ale pretože neexistujú záznamy o tom, kto spáchal aký trestný čin proti komu - čo je zjavné opomenutie, pokiaľ ide o to, aby boli štatistiky užitočné, - potom nemôžeme určiť rasové zloženie páchateľov alebo obetí.

Pokiaľ ide o nenávisť, nejde len o rasový problém. Nenávidíme sa z mnohých dôvodov. Trestné činy z nenávisti motivované sexuálnou orientáciou sa zvýšili o najväčšie percento, o 19 percent na 15 800 zločinov, čo odráža podobný nárast zistený vyšetrovaním BBC z minulého týždňa, ktoré zaznamenalo ešte vyššie hlásené čísla 18 465, čo je trojnásobok počtu spred iba piatich rokov.

Homofóbna nenávisť teda rastie. Hlásené trestné činy z nenávisti voči transsexuálnej identite sa zvýšili o 16 percent na 2 500 a trestná činnosť z nenávisti - určite najviac zarážajúca - vzrástla o deväť percent na 8 500. Ako môžete nenávidieť postihnutého človeka?

Rútilo sa okolo medzinárodnej vesmírnej stanice UFO?
Nadšenci mimozemského života sú v šialenstve po tom, čo zvláštne pozorovacie záznamy zachytili UFO letiace okolo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Úkaz bol zachytený skywatcherom a nahraný online, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


A ak sme niekedy potrebovali hľadať viac nenávisti inde, britsko-čínska poslankyňa Sarah Owenová povedala parlamentu, že trestné činy z nenávisti voči čínskym ľuďom sa počas pandémie strojnásobili, pretože ľudia obviňujú svojich východoázijských susedov z pôvodu wuhanského vírusu.

Dôkazy ukazujú, že vôbec netreba veľa, aby sme nenávideli. Rasa. Náboženstvo. Rod. Politika. Covid19. Akýkoľvek dôvod je dosť dobrý na to, aby sa nezdravá kopa fanatizmu, rasizmu a neskrývanej nenávisti živila nevedomosťou. A bez ohľadu na to, ako veľmi spravodliví hrdinovia prebudeného vesmíru trvajú na tom, že sa musíme všetci meniť a navzájom sa akceptovať zdá sa, že táto kampaň situáciu iba zhoršuje.

Neustále - a to myslím neustále - narážanie na politiku identity a sociálnu spravodlivosť vo verejných rozhovoroch nepodporuje iba liberálnu introspekciu, ale aj odpor v tábore opozície, kde ambivalentní, netolerantní a vyslovene tupí cítia, že ich hlasy v tejto diskusii nie sú počuť.

Neuveriteľné: Vláda sa pomýlila asi o 150-tisíc infikovaných! Experti ich odhadujú menej
Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky UK vyhlásil, že vláda šíri konšpirácie. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Boli sme svedkami stretov medzi priaznivcami BLM a demonštrantmi krajnej pravice, ktoré sa cez leto odohrávali v rôznych bitkách. Bol to Twitter ako pouličná dráma. Kto najviac šikanoval, kričal, zastrašoval a vyhrážal sa, bol vyhlásený za víťaza.

Za týchto okolností nikto nepočúva, napriek tomu, o čom by si mainstreamoví bojovníci za médiá a sociálnu spravodlivosť mysleli, že vám veria v zvyšovanie povedomia a zvýšenie tolerancie. Je nemožné počúvať, keď niekomu kričíte do tváre?

Takže keď sa davy rozchádzajú, mainstreamové médiá strácajú záujem a život sa vracia do normálu, nenávisť tu stále je a buble pod povrchom a čaká na svoju ďalšiu výzvu k akcii. Je naivnou fantáziou domnievať sa, že britská spoločnosť prešla za posledných pár mesiacov zásadnými zmenami vďaka hlučným pouličným protestom, zvrhnutej soche alebo logu dúhy Pride na tričku.

COVID-19: Nemocnica v Martine na dne svojich kapacít. Pacientov zo severu Slovenska už neprijíma!
Univerzitná nemocnica v Martine prestala prijímať pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova. Rozhodol o tom krízový štáb nemocnice a zdravotníci už nechávajú lôžka len pre pacientov z Turca. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Problém sa začína tým, ako sme všetci prepojení. Stačí sa opýtať amerického neuroendokrinológa Roberta Sapolského. Ten hovorí, že keď narazíme na niekoho, kto vyzerá inak ako my, tá časť mozgu, ktorá sa zaoberá strachom a agresiou, amygdala, sa uvedie do činnosti. Ak cieľ našej pozornosti urobí niečo, čo sa nám nepáči, potom to posilní počiatočnú reakciu mozgu, čo vyvolá dlhodobý model nechuti, ktorý sa nakoniec vymkne spod kontroly nad vnútornou nenávisťou.

Aby sme to však mohli vyriešiť, budeme musieť prestať s infantilizáciou verejnej diskusie s jej emocionálnym terorizmom, národným odporom, ohováraním, argumentmi, kolektívnou obeťou, kultúrou obviňovania a rozhorčovania sa. Iba potom sa tieto údaje o trestných činoch z nenávisti znížia, a ak sa tak nestane, nemôže to byť chyba vášho suseda. Je to tvoja chyba.
Damiana Wilsona je britský novinár, bývalý redaktor Fleet Street, konzultant vo finančnom priemysle a osobitný poradca pre politickú komunikáciu vo Veľkej Británii a EÚ.


Pasteurova ušľachtilá vízia (Lawrence Kadish)
Komentár Lawrenca Kadisha (Gatestone Institute) Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková