Spravodajská aliancia „Five Eyes“ vyžaduje prístup k šifrovaným aplikáciám
14 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Zástupcovia vlád USA, Kanady, Veľkej Británie, Austrálie a Nového Zélandu sa hlásia k ochrane súkromia, no prístup k šifrovaným aplikáciám by podľa nich bol účinným nástrojom v boji proti kyberkriminalite, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. 


Štáty siete tajných služieb spojené v spolupráci zvanej „Five Eyes“ apelovali na technologické spoločnosti, aby im umožnili prístup k obsahu šifrovaných aplikácií na účely trestného stíhania. Ako vo svojom stanovisku uviedli vládni zástupcovia piatich štátov, aj keď sa musí chrániť súkromie na internete, nemalo by to znamenať, že bezpečnostné orgány, rovnako ako aj  samotné technologické spoločnosti by nemohli podniknúť  kroky proti najzávažnejším nezákonným online obsahom a aktivitám.

Prístup k šifrovaným obsahom v aplikáciách ako Facebook Messenger, Signal, Telegram a WhatsApp predstavuje „významnú výzvu pre bezpečnosť verejnosti“, uvádza sa vo vyhlásení. Zástupcovia vlád preto apelovali na technologické koncerny, aby v prípadoch trestného stíhania sprístupnili vyšetrovacím orgánom príslušný obsah „v čitateľnej a použiteľnej podobe“.

Digitálni žraloci víťazmi koronakrízy (Johannes Ritter)
Komentár Johannesa Rittera (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Predstavitelia vlád sú ochotní spolupracovať s dotknutými stranami na „vypracovaní vhodných návrhov“, ktoré by technologickým spoločnostiam a vládam umožnili chrániť občanov a ich súkromie, zaručili by súčasne kybernetickú bezpečnosť a dodržiavanie ľudských práv,  a zároveň podporili technologické inovácie.

Ide o doposiaľ  najnaliehavejšiu verejnú výzvu vlád adresovanú internetovému priemyslu, „aby sa otvorili zadné vrátka k zašifrovaným obsahom“. Do skupiny „Five Eyes“ patria USA, Kanada, Veľká Británia, Austrália a Nový Zéland, ktorých tajné služby úzko spolupracujú. K vyhláseniu sa pripojili aj India a Japonsko.

Zalepili ústa, obmedzili zhromažďovanie... a rabovanie štátneho rozpočtu môže začať!
Český minister Prymula sa nechal počuť, že sa chystá testovanie celého národa. Pokiaľ to ani po tomto niektorým nedochádza, potom nech odhlásia predplatné na tlač, prestanú čítať správy a cestou do otroctva si vyzdvihnú odklad o absolvovaní... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Timotej Dudka