Spoločnosť Johnson & Johnson pozastavuje testovanie vakcíny proti Covid-19 kvôli „nevysvetliteľnému ochoreniu“ dobrovoľníka
14 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Spoločnosť Johnson & Johnson dočasne pozastavila testovanie vakcín proti koronavírusom po tom, čo účastník pokusu utrpel „nevysvetliteľné ochorenie“, uviedla spoločnosť, pričom ponúkla niekoľko ďalších podrobností o neúspechu, informuje portál RT.


Testovanie vakcín so 60 000 pacientmi vo farmaceutickej spoločnosti bola pozastavená kvôli nežiaducej reakcii u jedného dobrovoľníka, potvrdila v pondelok spoločnosť J&J Stat News s odvolaním sa na obavy z ochrany súkromia a zároveň odmietla načrtnúť príznaky pacienta.

"Musíme rešpektovať súkromie tohto dobrovoľníka. Ešte sa len dozvedáme informácie o chorobe tohto účastníka, a je dôležité mať k dispozícii všetky fakty, než budeme zdieľať ďalšie informácie,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Kim Čong-un tvrdí, že socializmus zachránil Severnú Kóreu pred Covid-19, pričom nebola infikovaná ani jedna osoba
Kim Čong-un pripísal socialistickému režimu údajnú ochranu Severokórejčanov pred pandémiou Covid-19 s tým, že v jeho krajine nebol zaregistrovaný ani jeden prípad koronavírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo spoločnosť J&J uviedla, že nariadila pozastavenie štúdie, objasnila, že FDA ešte nezaradila klinický test, čo by malo za následok dlhšie oneskorenie v procese testovania.

Spoločnosť na vývoj vakcíny J&J nie je jediná, o ktorej sa predpokladá, že má nepriaznivé účinky na dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili pokusu, pričom očkovanie vakcínou AstraZeneca viedlo k nevysvetliteľným príznakom u dvoch účastníkov, z ktorých najmenej u jedného sa po druhej dávke vyvinul „zriedkavý neurologický stav“, čo si vyžiadalo spoločnosť pozastaviť testovanie na účely preskúmania bezpečnosti.

Aj keď príznaky druhého pacienta neboli zverejnené, nemenovaný zdroj oboznámený s procesom pre New York Times uviedol, že vykazovali rovnaké ochorenie ako prvý, čo je stav známy ako priečna myelitída.

Vedci skúmajú možnú mutáciu koronavírusu v Čile
Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, prečo vzdialený región v Patagónii hlásil 20 percent prípadov COVID-19 v Čile Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka