Jablká z obchodu sú voskované. Pravda alebo mýtus?
14 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Sezóna jabĺk práve vrcholí. Kto má šťastie, môže sa tešiť z bohatej domácej úrody. Ľudia bez záhradky sú však skôr odkázaní na nákup v obchode. Niektoré lesklé plody priam lákajú na zahryznutie. Ide o dielo prírody alebo chemické vylepšenie?


Na internete už niekoľko rokov kolujú rôzne návody na to, ako odhaliť, či sú jablká, na ktorých si chcete pochutnať pre ich krásne lesklú šupku, voskované alebo nie. Stačí vraj povrch oškrabať ostrým nožom, prípadne ich na chvíľu ponoriť do horúcej vody, aby sa vosk roztopil.

Vosk sa na jablkách naozaj nachádza. Aj na tých slovenských. Ale v prípade domácej úrody je to čisto prírodná záležitosť. Jabloň, podobne ako iné rastliny, pokrýva šupku svojich plodov rôznymi látkami. Cieľom tohto procesu je ochrana pred vplyvmi prostredia.

V jeseni treba ísť spať skôr
Podľa ruskej lekárky Iriny Jarcevovej nie je ani tak dôležité spať určitý počet hodín, ako zaspať čo najskôr. Uviedol portál Business-gazeta.ru. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


„Niektoré odrody ich vylučujú viac, iné menej. Väčšinou ide o znak plnej zrelosti,“ vysvetľujú skúsení ovocinári podľa portálu startitup.sk. „Na Slovensku sa jablká nevoskujú, nevoskovali sa a nad voskovaním sa ani neuvažuje. Dokonca tu neexistuje ani zariadenie na voskovanie jabĺk,“ uvádzajú ďalej odborníci. V zahraničí je to trochu inak, niektoré krajiny používajú potravinársky vosk. Preto je pred kúpou dobré zistiť, odkiaľ ovocie pochádza.

Tajomstvo krásy je odhalené a teraz sa možno pýtate, ako je možné, že niektoré jabĺčka vydržia čerstvé až do nasledujúcej jari. Ani tým nie je žiadny chemický koktail. Receptom je technológia, ktorá zabraňuje prístupu kyslíka k uskladneným plodom (tzv. ultra low oxygen skladovanie), píše portál Pravda. Zrenie jabĺk sa tým prirodzene spomalí natoľko, že môžu zostať chrumkavé aj viac ako pol roka.

Najlepšia rada lekára, akú môžeme počuť: leňošte a budete zdraví!
Uznávaný nemecký profesor búra všetky teórie. Zabudnite na ranný beh a radšej zostaňte o niečo dlhšie v posteli. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík