COVID-19: Nemocnica v Martine na dne svojich kapacít. Pacientov zo severu Slovenska už neprijíma!
14 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Univerzitná nemocnica v Martine prestala prijímať pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova. Rozhodol o tom krízový štáb nemocnice a zdravotníci už nechávajú lôžka len pre pacientov z Turca.


Martinská nemocnica redukuje plánované hospitalizácie a operácie už od minulého týždňa. Zároveň vyzýva na reprofilizáciu menšie regionálne nemocnice v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši. V martinskej nemocnici bolo utorok hospitalizovaných 42 pacientov s ochorením Covid-19, z toho 6 je na JIS-ke a 9 je na umelej pľúcnej ventilácii na ARO lôžkach, informuje portál Aktuality.sk.
Na JIS iba dve voľné lôžka, na ARO žiadne

Krízový štáb nemocnice v utorok rozhodol o dočasnom zastavení prijímania pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova, odkiaľ majú aktuálne 60 percent hospitalizovaných COVID pozitívnych pacientov (9 z Čadce, 12 z Oravy a 4 zo Žiliny). Nemocnica zároveň vyzýva menšie nemocnice v Žiline, Čadci a Dolnom Kubíne, aby začali poskytovať zdravotnú starostlivosť o COVID pozitívnych pacientov, pretože v martinskej nemocnici už narazili na svoje kapacity a situácia nie je trvalo udržateľná.

„JIS lôžok máme obsadených 6 z 8 a pôvodnú kapacitu ARO lôžok určených pre COVID pacientov sme naplnili včera, preto reprofilizujeme aktuálne ďalšie,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová. Zdravotníkov dopĺňajú z tých kliník, kde obmedzujú plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Nemocnica v Bardejove sa pomaly potápa. Stiahnu ju na dno oslavy a svadby?
Pre zvyšujúci sa počet zdravotníkov v karanténe v súvislosti s ochorením COVID-19 Nemocnica v Bardejove nevylučuje zlučovanie jednotlivých oddelení. Aktuálne je v karanténe a na OČR celkovo 71 zamestnancov Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Reprofilizácia na pľúcnom aj ARO oddelení

Nemocnica je po prvej reprofilizácii, v ktorej pre pacientov s novým koronavírusom vyčlenila 24 štandardných a 4 JIS lôžka na jednom z oddelení pľúcnej kliniky. Podľa pandemického plánu vie v prípade potreby uvoľniť pre týchto pacientov aj zvyšnú časť pľúcnej kliniky. V takom prípade by sa červenou zónou stal celý piaty pavilón martinskej nemocnice.

Reprofilizáciu si vyžiadali už aj lôžka na ARO oddelení, kde sú aktuálne pacienti, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu. „Tých máme k dnešnému dňu 9, ale nakoľko sú od včera všetky obsadené, musíme vyčleniť ďalšie,“ dodala Kapustová.

Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Iné výkony odkladajú od minulého týždňa

S uvoľňovaním lôžok a presúvaním zdravotníckeho personálu k pacientom s ochorením COVID-19 súvisí aj odkladanie iných plánovaných zdravotníckych výkonov. Pacienti s týmto ochorením si totiž vyžadujú intenzívnu starostlivosť a ich počty denne pribúdajú. Hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová, že plánované hospitalizácie a operácie redukujú už od minulého týždňa. Pacienti s ochoreniami pľúc, ktorí nie sú pozitívni na nový koronavírus, sa aktuálne liečia prevažne na internej klinike.

„Nateraz dopĺňame zdravotníkov ich presúvaním z kliník, kde obmedzujeme plánovanú zdravotnú starostlivosť,“ dodala Kapustová s tým, že nemocnici pomáhajú už aj medici Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Pomáhajú konkrétne v odberových tímoch, kde testujú pacientov s podozrením na COVID-19. „Vďaka nim máme aktuálne dve plne funkčné tímy a mohli sme rozšíriť počty testovaných osôb na 200 ľudí denne,“ upresnila pre portál Aktuality.sk Kapustová. Či ich nasadia aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti o COVID pacientov, ukáže čas. Nevylučujú však ani túto možnosť.

Lekári v Komárne čelili ťažkej skúške. Prvýkrát operovali pacienta s COVID-19
Chirurgovia komárňanskej nemocnice boli postavení pred naozaj ťažkú skúšku. V nedeľu popoludní niekoľko hodín operovali muža pozitívneho na koronavírus. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.