Špeciálne jednotky USA sa pripravujú na vojnu s Ruskom alebo Čínou
13 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Špeciálne jednotky americkej armády sa takmer dvadsať rokov angažujú v protiteroristických a protipovstaleckých operáciách. Teraz však musia prehodnotiť spôsob riešenia hrozieb dvadsiateho prvého storočia vrátane možného konfliktu s inými veľmocami


Komentár Petra Suciu, autora niekoľkých kníh o vojenských pokrývkach hlavy ( nationalinterest.org)

Minulý mesiac sa americké a ukrajinské špeciálne operačné sily (SOF) zúčastnili tréningu s názvom Fiction Urchin, ktorý bol súčasťou cvičenia, kde sa zúčastnilo desať spojeneckých a partnerských krajín. Cvičenie pozostávalo z jednotiek špeciálnych síl, ktoré uskutočňovali rýchle nasadenia pomocou lán, čo sú typické cvičenia zamerané na „každodennú prácu“, ktorú od našich špeciálnych síl očakávame.

Tieto dni sa však možno blížia ku koncu. Špeciálne jednotky ( SOF ) americkej armády sa takmer dvadsať rokov zaoberajú bojom proti terorizmu a povstaniam, ale teraz musia prehodnotiť spôsob riešenia hrozieb dvadsiateho prvého storočia vrátane možného konfliktu s inými veľmocami - s jasným zameraním na Rusko alebo Čínu. Začiatkom tohto mesiaca sa vojenskí lídri, velitelia a plánovači na konferencii National Defense Industrial Association Special Operations/Low Intensity Conflict (SO/LIC) v amerických špeciálnych jednotkách zaoberali výzvami, ktorým čelí meniaci sa svet.

Aj keď rýchle nasadenie jednotiek SOF s najväčšou pravdepodobnosťou v blízkej dobe nezmizne, ich úlohy by sa mohli výrazne rozšíriť. Do tímu by mali pribudnúť hackeri a členov tímu s jazykovými a mysliacimi schopnosťami, a možno ich dokonca budú sprevádzať aj automatizovaní pomocníci vo forme dronov. Inými slovami, SOF by sa mohlo podobať tímu v štýle „Dannyho jedenástky“.

Je to oficiálne: Čínske námorníctvo je väčšie ako americké
Rýchle stavanie lodí a modernizácia vyústili do veľkého nárastu čínskych námorných síl. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Mário Martinka

 Ako čeliť Číne a Rusku

Jednotky SOF museli počas posledných dvoch desaťročí používať veľmi neokrôchanú taktiku počas prebiehajúcej vojny proti terorizmu. Avšak mocenský konflikt s Čínou a Ruskom by sa mohol veľmi líšiť od toho na čo sú americké jednotky zvyknuté, keďže Čína sa zapája stále častejšie do počítačovej a hospodárskej vojny, zatiaľ čo Rusko sa rado zúčastňuje dezinformačných kampaní.

Úradujúci námestník ministra obrany Ezra Cohen na nedávnej konferencii uviedol, že Pentagón sa musí posunúť smerom k veľkej mocenskej súťaži, zároveň však nesmie úplne opustiť svoje zameranie sa na odstrašovanie a moderné konflikty. Mnohé ponaučenia a postupy asymetrickej vojny používané za posledné dve desaťročia zostanú veľmi relevantné, i keď sa musia zmeniť tak, aby reagovali na nové globálne politické prostredie. „Musíme tieto schopnosti prispôsobiť a inštitucionalizovať spôsobom, ktorý napáda stratégie našich protivníkov a formuje konkurenčné prostredie v náš prospech,“ vysvetlil Cohen.

"Naši protivníci skutočne dokázali, že nesymetrické činnosti môžu proaktívne formovať prostredie v ich prospech a to všetko pod hranicou, kde by sme boli nútení reagovať konvenčnou silou," dodal.

Šéf spoločnosti Smith and Wesson uviedol, že boom predaja amerických zbraní je „bezkonkurenčný“
Výrobca si zdvojnásobil príjmy zo strelných zbraní počas občianskych nepokojov Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Americká armáda musí navyše brať na vedomie skúsenosti z posledných sedemdesiatich piatich rokov a akceptovať takzvaný „asymetrický charakter“ konfliktov, do ktorých vstupuje. Cohen poznamenal: „Naša doktrína; orientácia a výcvik na konflikty sa nadmerne zameriava na udržanie odstrašenia alebo na víťazstvo v moderných konvenčných vojnových bojoch, pritom realita je taká, že moderná vojna nie je ani zďaleka taká jasná.“
Testovacia základňa pre inovácie

Aby bolo možné čeliť týmto výzvam, Americké velenie pre špeciálne operácie (SOCOM), ktoré historicky vždy slúžilo ako testovacie centrum inovácií, musí pokračovať v skúmaní nových technológií skôr, ako si konflikt vynúti použitie nevyskúšanej taktiky, techník a postupov.

Budúce konflikty si môžu vyžadovať prijatie technológií vrátane umelej inteligencie (AI) a strojového učenia. SOCOM už zaregistroval množstvo pracovníkov do programu AI v Spoločnom stredisku umelej inteligencie ministerstva obrany (DoD).

SOF zajtrajška sa musia začať vyvíjať, vyhlásil Cohen. „V súčasnej podobe sila neodráža našu väčšiu spoločnosť - skutočnosť, nad ktorou by sme sa mali zamyslieť. Existujú bariéry, ktoré nám bránia v prístupe k úplným populačným segmentom a ich jedinečným schopnostiam a perspektívam - v skutočnosti tak ostáva potrebný talent mimo naše útvary,“ dodal. „Súťaž o vplyv a legitimitu si bude vyžadovať rôzne pohľady a nové nápady, ktoré rezonujú v relevantnom publiku. Platí to najmä vtedy, keď sa rezort obrany pokúša koordinovať a integrovať svoje operácie v informačnom prostredí proti zahraničnej propagande a dezinformáciám.“

Rastúca teroristická sieť Hizballáhu v Európe
Odsúdenie dvoch teroristov v neprítomnosti, s väzbami na Hizballáh za vraždu piatich izraelských turistov v Bulharsku v roku 2012 vrhlo nové svetlo na rozširujúcu sa teroristickú sieť organizácie v Európe. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Mário Martinka