OĽaNO a Sme rodina nechcú Blanára za podpredsedu parlamentu. Skončí ako Blaha?
13 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pre vládnych poslancov sú v prípade podpredsedu Smeru problémom jeho škandály na župe a nákup a predaj pozemkov v Bernolákove.


Podpredseda Smeru Juraj Blanár by mal podľa jeho strany už onedlho obsadiť uvoľnený post podpredsedu Národnej rady. Jeho nominácia však naráža na nedôveru dvoch najsilnejších vládnych poslaneckých klubov, ktoré podľa Denníka N uznávajú, že post patrí Smeru, Blanárova minulosť je ale podľa nich nezlučiteľná so zastávaním tak významného postu.
Ficov favorit je Blanár

Vládne strany už v lete opakovane nezvolili za šéfa ľudskoprávneho parlamentného výboru Ľuboša Blahu, ktorý je pre jeho agresívne výroky u vládnych strán bez šance na akúkoľvek funkciu v Národnej rade. Blanár onedlho zistí či aj on patrí podľa koaličných poslancov do politickej izolácie. Podľa predstáv Roberta Fica by mal Blanár nastúpiť na miesto Petra Pellegriniho, ktorý sa tohto postu vzdal koncom septembra. Miesto podpredsedu parlamentu tradične patrí najsilnejšej opozičnej strane, a tou je aj po straníckom rozkole ešte stále Smer. Nového podpredsedu parlamentu by mali voliť na schôdzi, ktorá začne o týždeň 20. októbra.

Fico vyzval Pellegriniho na odchod z vedenia NRSR, nahradiť ho má Blanár
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Petra Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Smer-SD mieni na post navrhnúť Juraja Blanára. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA

Má toho vraj veľa za ušami

„Po tom, čo pán Blanár predvádzal v minulosti, hlavne na župe, si nemyslím, že ide o vhodného kandidáta na podpredsedu Národnej rady, a preto nemám prečo takéhoto človeka voliť,“ povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš. V klube Obyčajných ľudí, ktorý má až 53 poslancov, sa o Blanárovi ešte budú rozprávať. „Má ale veľa za ušami,“ vraví Šípoš.

Podobný problém má podpredseda Smeru aj v klube Sme rodina, kde Blanára nepovažujú za ideálneho kandidáta na podpredsedu Národnej rady vzhľadom na jeho kauzy a dodnes nevysvetlené majetkové pomery. „Osobne budem veľmi zvažovať, či pri tejto voľbe podporím pána Blanára,“ vyslovil svoj názor na vec predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský a dodal, že rešpektuje, že tento post patrí opozícii. Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár v sobotu v TA3 povedal, že zvolenie Blanára garantovať nevie.

Luxusnú chatu má aj Blanárov bývalý vicežupan
Firma SOAR, ktorá postavila za mimoriadne výhodných podmienok chatu v Terchovej bývalému žilinskému županovi Jurajovi Blanárovi (Smer-SD), sa podieľala aj na stavbe nehnuteľnosti patriacej jeho bývalému zástupcovi Jozefovi Štrbovi. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Peter Haluza

Státisíce na čudnom biznise

V čom je teda Blanárova minulosť problematická? Je toho viac. Začnime jeho podozrivým obchodom s kontroverzným podnikateľom Petrom Sýkorom, ktorý sa dlho objavuje v pozadí Smeru. Najskôr od neho v júli 2013 kúpil 14-tisíc štvorcových metrov v Bernolákove neďaleko Bratislavy za najviac 99 990 eur, pričom presnú sumu nezverejnil. Cena bola len do šesť eur za meter, no z ornej pôdy sa už pár týždňov po kúpe stali stavebné pozemky. Tie sa v tejto lokalite neskôr predávali od 70 eur za štvorcový meter, ale aj za viac ako 100 eur.

Podpredseda Smeru pozemky v roku 2018 predal firme, ktorá má blízko k Sýkorovi. Kúpa a následný predaj tým istým ľuďom vyvoláva podozrenia, či nešlo o korupciu alebo protislužbu. Juraj Blanár už čelil aj kauze nákupu dvoch CT prístrojov pre nemocnice v Liptovskom Mikuláši a Trstenej v čase, keď bol žilinským županom (2005 – 2017). Vyhrala najdrahšia ponuka, nákupy boli predražené a prípad riešila aj polícia.

Blanárovu "lacnú" chatu stavala firma, ktorá od žilinskej župy dostala milióny
Dlhoročný politik strany Smer Juraj Blanár, ktorý patrí medzi kandidátov na kreslo podpredsedu NR SR po Petrovi Pellegrinim, si kúpil luxusnú chatu v Terchovej za podozrivo nízku cenu. Bývalý župan žilinskej župy si mal chatu kúpiť od firmy, ktorá... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

SaS problém nemá, a čo Hlas?

Otázky vyvoláva aj jeho luxusná chata v Terchovej, ktorú pre neho postavila firma so zákazkami pre župu. Ceny, ktoré si účtovala, boli pre politika veľmi výhodné. Sloboda a solidarita zatiaľ nesignalizuje, že by nomináciu Smeru na post podpredsedu Národnej rady chcela zastaviť. Podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej s Blanárom problém nemajú a uznávajú právo Smeru mať svojho človeka v tejto funkcii. „Budeme zrejme rešpektovať ich návrh, pokiaľ by samozrejme nešlo o pána Fica alebo Blahu.“ Na klube sa ešte o tom poradia.

Nárok Smeru na post podpredsedu uznáva aj šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. O tom či podporia Blanára, ešte budú na klube diskutovať a preberú aj jeho kauzy. Otázne je, ako sa k Blanárovi postaví jedenásť poslancov strany Hlas, ktorí boli ešte donedávna jeho straníckymi kolegami. Peter Pellegrini v septembri v relácii Markízy Na telo povedal, že by ho voliť mohli. Pridal však slovo „nateraz“. Blanár totiž patril pri odchode Pellegriniho zo Smeru k jeho najsilnejším kritikom a patrí k najvernejším spolupracovníkom Roberta Fica, uvádza v závere Denník N.

Čo na to hovorí samotný Blanár? Bude kandidovať aj s rizikom, že ho nezvolia? A pokiaľ by ho nezvolili, postaví Smer iného kandidáta na podpredsedu parlamentu? „Túto voľbu má celú v rukách Matovičova koalícia, a tá musí ukázať, či opozíciu rešpektuje, alebo ju valcuje,“ odpísal pre Denník N jednou vetou Juraj Blanár.

Fico vyzval Pellegriniho na odchod z postu podpredsedu NRSR,riešiť chce i výbory
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Petra Pellegriniho, aby odstúpil z pozície podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to po sobotňajšom rokovaní predsedníctva strany. Zároveň bude podľa jeho slov strana žiadať, aby sa konečne vyriešila otázka... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR